Calendar ortodox 17 decembrie: Sfântul Prooroc Daniel

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
16/12/2018, 16:36
Calendar ortodox 17 decembrie: Sfântul Prooroc Daniel
Calendarul Creștin Ortodox arată că azi, 17 decembrie, se prăznuiește Sfântul Prooroc Daniel!

Calendarul creștin ortodox arată că azi, luni, 17 decembrie, se prăznuiește Sfântul Prooroc Daniel și a Sfinților trei Tineri: Anania, Azaria și Misail. Azi este și pomenirea Mucenicilor Patermutie, Copri și Alexandru, de pe vremea lui Iulian Apostatul, dar și pomenirea Cuviosului și pururea mărturisitor Dunale, ce și-a schimbat numele în Ștefan.

De asemenea, azi, 17 decembrie, se aduce aminte și de Sfântul Mucenic Iahu, Părintele Dionisie cel Nou, cel din Zachint, episcop al Eginei și Sfântul Mucenic Nichita. Sfinţii trei Tineri, după izbăvirea lor, mai presus de cuget, din foc, după ce dobândiseră iarăşi cinstea de mai înainte şi după ce au trăit cu cinste toată viaţa lor, s-au săvârşit cu pace împreună cu Daniel.

Calendar ortodox 17 decembrie- Sfântul Daniel și cei trei Tineri Sfinți

Sfântul Daniel era dintr-un neam care era în slujba împărătească și s-a născut în Vitora de sus. De copil a început să proorocească și a continuat timp de 70 de ani, până la sfârșitul vieții. Sfântul a trăit cu 460 de ani înainte de întruparea lui Iisus Hristos. Iudeii de atunci spuneau despre el că este eunuc. A plâns enorm de mult pentru cetatea Ierusalim, ținea post, avea fața uscată dar un chip frumos și avea harul Celui Preaînalt. Cei trei Tineri Sfinți prăznuiți azi, erau din sântul Ierusalim.

Tatăl lor purta numele de Iezechia, iar mama era Caligona. Iezechia a fost bolnav, apoi a cutezat sp ceară Domnului să nu-l dea degrabă morții, așa că i s-au mai dăruit încă 15 ani de viață. „Când Ierusalimul a fost înconjurat şi robit de Nabucodonosor, împăratul babilonienilor, au fost luaţi şi ei robi împreună cu Proorocul Daniel şi duşi în Babilon. Pentru virtutea lor, au fost puşi mai-mari peste treburile împăratului.”

Soarta Sfântului Daniel și a celor 3 Tineri Sfinți

După o vreme, a fost batjocorit de către ei chipul făcut și închinat, astfel au fost aruncați în cuptor ars de 7 ori. Înauntrul acestuia, au început să cânte psalmi lui Dumnezeu, mai apoi văpaia s-a prefăcut în rouă și au rămas nevătămați.  „Daniel n-a fost aruncat în cuptor, deşi trăia, locuia şi petrecea împreună cu cei trei Tineri, şi din pricina lui fuseseră aceia cinstiţi. Pricina n-o putem afla din Sfânta Scriptură, pentru că Scriptura a trecut-o sub tăcere.

Sfântul Prooroc Daniil
Sfântul Prooroc Daniil

Dar după  se spune, pricina pentru care n-a fost aruncat Daniel în cuptor a fost aceea că lui i se pusese numele Baltazar, iar la babilonieni numele acesta era nume de covârşitoare cinste, nume de dumnezeu. Deci pentru ca să nu creadă babilonienii, care fără judecată îndumnezeiau focul, că minunea din cuptor a făcut-o Baltazar, a rânduit Dumnezeu ca Daniel, care purta numele dumnezeului lor, să nu intre în cuptor şi nici să nu se vorbească deloc de Daniel în istorisirea minunii din cuptor.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×