Calendar ortodox 15 decembrie: Sfântul Mucenic Elefterie

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
14/12/2018, 16:48
Calendar ortodox 15 decembrie: Sfântul Mucenic Elefterie
Pe 15 decembrie se prăznuiește Sfântul Mucenic Elefterie

Astăzi, potrivitt calendarului creștin ortodox, se prăznuiește Sfântul Mucenic Elefterie. De asemenea, se mai pomenesc și Sfânta Muceniță Suzana, Sfântul Mucenic Elefterie Cubiculariu, dar și Sfântul Mucenic Vah cel Nou.

Viața Sfântului Elefterie a fost una grea, de mic a rămas orfan de tată. Mama sa, Antia, a fost învățată chiar de Sfântul Apostol Pavel. De la episcopul Anichit a învățat cuvintele divine, din Sfintele Scripturi. La 15 ani a fost hirotonit diacon, la cetatea clericilo, iar la 18 ani s-a făcut preot. Desigur că a ajuns și episcop în scurt timp, episcop al Iliricului.

Calendar ortodox 15 decembrie-Sf. Mucenic Elefterie: soartă cruntă

„Pentru că învăţa şi propovăduia pe Hristos a atras pe mulţi la credinţă; de aceea împăratul Adrian a trimis de l-a adus la el. Dus înaintea lui, sfântul a mărturisit că Hristos este Dumnezeul tuturor. La porunca împăratului a fost supus la chinuri pe care le-a îndurat cu seninătate. Sfătuit de prefectul Coremon, împăratul a făcut un cuptor, care avea ţepuşe ascuţite, de o parte şi de alta. La rugăciunea sfântului către Dumnezeu, Coremon, umplându-se de Duh Sfânt a intrat el întâi în cuptor şi a mărturisit că Hristos este Dumnezeu. Din cuptor a ieşit nevătămat şi i s-a tăiat capul.

A fost aruncat şi Sfântul Elefterie în cuptor; dar s-a stins focul şi a ieşit sănătos. Apoi a fost legat într-un car tras de cai sălbatici. Dezlegat de îngeri, sfântul a fost dus într-un munte înalt, unde trăia cu animalele sălbatice; aceste fiare se îmblânzeau când sfântul le vorbea cuvintele lui Dumnezeu. Împăratul a trimis ostaşi ca să-l prindă; dar sfântul i-a îndrumat la Hristos şi i-a botezat. Odată cu ei au mai crezut în Hristos şi alţii ca la cinci sute. Dus la împărat a fost ucis de doi ostaşi.”Antia, mama Sfântului Mucenic Elefterie a fost și ea ucisă cu o sabie, chiar în momentul în care își săruta fiul mort.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×