Calendarul Creștin Ortodox de pe 16 decembrie, duminică, arată că se prăznuiește Sântul și Măritul Prooroc Agheu. De asemenea, se mai sărbătoresc și Sfântul Mucenic Marin, Sfinți Piron și Ilarie, Sfântul Mucenic Hristofor, care se află alături în biserică Sfântului Polieuct, dar și pomenirea Sfintei și făcătoarei de minuni Teofana, împărăteasa, soția preînțeleptului împărat Leon. Care a fost viața Sfântului și cum și-a ar[tat credința în anii săi de pe Pământ?
„Auzit-am, Doamne, Glasul Tău şi m-am temut; înţeles-am lucrurile Tale şi m-am înspăimântat, Doamne! Stih: Sfinte Prorocule Agheu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Arătat-ai, Hristoase, prorocului tău pe Fecioara Locaş Însufleţit plăcut Ţie, cu care împreună strigăm: Slavă Puterii Tale, Doamne! Stih: Sfinte Prorocule Agheu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Adunat-ai pe cei lepădaţi, Doamne, eliberându-ne din robia vrăjmaşului, precum zice prorocul cel insuflat de Dumnezeu. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Arătat-ai prorocului Tău, Hristoase, mântuirea neamurilor, ce avea să fie mai târziu, care striga: Slavă Puterii Tale, Doamne!”
Calendar ortodox 16 decembrie: Sfântul și Măritul Prooroc Agheu
Sfântul de azi, 16 decembrie, s-a născut la Babilon, chiar pe vremea robiei. După câțiva ani s-a mutat de la Babilon la Ierusalim. Acesta a trâit cu 470 de ani înaintea întrupării lui Hristos. „A proorocit lămurit despre întoarcerea poporului şi a văzut în parte zidirea templului. Când a murit, a fost îngropat alături de preoţi, cu mărire ca şi ei, că şi el era de neam preoţesc.
Sfântul Prooroc Agheu era un bătrân cu barba rotunda, înalt de statura, vestit în virtute, iubit şi cinstit de toţi, ca un mare şi slăvit prooroc. Numele lui se tălmăceşte: „sărbătoare”, sau „cel ce sărbătoreşte”, ori „cel ce este sărbătorit”.”
Duminică, 16 decembrie, Sfântul Marin
Sfântul Mucenic Marin a trăit pe vremea lui Carin și era roman. Acesta a făcut parte din senatul român încă de tânăr și a deținut dregătorii de cinste. „Fiind pârât că e creştin, a fost dus la cercetare. Dar pentru că n-a vrut să jertfească idolilor, a fost supus la multe chinuri. Apoi sfântul a spus împăratului că va merge la altarul idolesc să aducă jertfă; acolo însă a doborât, cu rugăciunile lui, idolii. Şi atunci a primit sfârşitul prin sabie. Tatăl lui şi mama lui l-au însoţit până la locul de osândă, fericindu-l.”
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Cântarea a treia, Irmos: Întăritu-s-a prin credinţă…
Cel Ce locuieşte întru Înălţime şi umple lumea, te-a arătat pe tine locaş de sfinţenie, prorocule, care cânţi: Sfânt eşti, Cel Ce mântuieşti sufletele noastre. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Dumnezeiescul Duh, Care împarte harul la toţi, locuind în inima ta, te învaţă a striga: Sfânt eşti, Doamne, Cel Ce mântuieşti sufletele noastre. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei). Cel Ce cu cuvântul a zidit toată făptura cu înţelepciune, Se zideşte din tine, Maica lui Dumnezeu, făcându-Se Om, asemenea nouă, pentru îndurarea Sa, Iubitorul de oameni.