Sfântul Spiridon. Tradiţii şi obiceiuri pentru 12 decembrie. Ce nu ai voie să faci azi

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
12/12/2018, 13:56
Sfântul Spiridon. Tradiţii şi obiceiuri pentru 12 decembrie. Ce nu ai voie să faci azi GALERIE FOTO
Sfântul Spiridon. Tradiţii şi obiceiuri pentru 12 decembrie

Astăzi, 12 decembrie, este prăznuit Sfântul Spiridon. Creştinii au anumite tradiţii şi obieciuri de urmat în această zi, a făcătorului de minuni Sf Spiridon, conform calendarului ortodox. „Cuviosul Părintele nostru Spiridon, făcătorul de minuni, a trăit pe vremea împăratului Constantin cel Mare şi a lui Constantie, fiul lui.

Era simplu la purtări şi smerit cu inima. La început a fost păstor de oi. Apoi s-a însurat, iar după moartea soţiei a fost făcut episcop. Dumnezeu i-a dat harul tămăduirilor în aşa măsură că a fost numit făcător de minuni”, se arată în calendarul ortodox.

Sfântul Spiridon. Tradiţii şi obiceiuri pentru 12 decembrie

Sfântul Spiridon este cunoscut ca şi sfântul făcător de minuni, precum şi patronul cizmarilor, al cojocarilor şi al oierilor, care îl vor cinsti în această zi. Fără să facă însă exces de zel, doar să se bucure împreună cu familia de ce au realizat peste an şi să-l prăznuiască pe sfântul ce-i patronează. Astăzi, nu se fac munci în gospodărie, iar femeile nu au voie să spele haine, să coasă sau să facă curăţenie. În acelaşi timp, bărbaţii nu au voie să înjunge vitele.

Stăpânii de animale trebuie ca astăzi să le hrănească pe acestea cu fân, din mâna lor. Sfântul Spiridon este o sărbătoare care se ţine şi pentru a fi ferit de înec, iar femeile însărcinate trebuie să se roage sfântului să-i alunge boala pentru a nu aduce pe lume un prunc bolnav.

Sfântul Spiridon este prăznuit astăzi, 12 decembrie
Sfântul Spiridon este prăznuit astăzi, 12 decembrie

Tot astăzi, mai sunt pomeniţi şi Sfântul Mucenic Sinet, pomenirea celui între sfinţi Părintelui nostru Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului, pomenirea Cuvioşilor Părinţilor noştri Amonata şi Antu.

Mâine, pe 13 decembrie, confrom calendarului ortodox, îi vom sărbători pe sfinţi Mucenici ai lui Hristos: Eustratie, Auxentie, Evghenie, Sfintei Muceniţe Lucia fecioara. Tot astăzi are loc pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Arsenie cel din Latro, pomenirea Sfântului Arie, care cu pace s-a săvârşit, pomenirea Sfântului Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei, precum şi pomenirea cuviosului Gherman din Alaska.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×