Conform calendarului ortodox, pe data de 7 decembrie, o pomenim pe Sfânta Muceniță Filofteia. Aceasta, o sfântă de numai 12 ani, a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării. Însă, nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de romani sau de bulgari. Conform informațiilor cu privire la viața sa, se știe că una dintre îndatoririle Filofteiei era aceea de a duce mâncare tatălui său, care muncea la câmp. În drumul spre părintele său, Filofteia întâlnea o mulțime de săraci și, miloasă, împărțea din hrană săracilor. Astfel, aceasta a atras nemulțumirea și reprosuri către ea din partea tatălui său.
Într-o zi, acesta a descoperit fapta fetei și, furios, a scos barda pe care o avea la el și a lovit-o. Din acel moment, Filofteia a fost grav rănită la picior, iar în urma acestei răni, și-a încredințat sufletului Domnului, la vârsta de doar 12 ani. Istoria arată că moaștele Sfintei Filofteia au fost duse în primă fază la Tarnovo, loc în care au rămas până în anul 1393. Atunci, după luptele dintre bulgari și turci, pentru a feri moaștele de rofanare, acestea au fost duse la Vidin, loc în care au stat puțin timp.
Calendar ortodox: pe 7 decembrie o pomenim pe Sfânta Muceniță Filofteia
Mai târziu, după înfrângerea armatelor creștine la Nikopole, Mircea cel Bătrân(1386-1418). Acesta le-a așezat atunci pe catedrala mitropolitană. Aceasta le-a așezat în vechea cititorie domnească cu hramul ”Sf. Nicole”, la Curtea de Argeș, atunci catedrala mitropoliei. Așa se explică și alegerea datei de 7 decembrie pentru o zi de pomenire. Astfel, după construirea noii biserici de către Neadoe Basarab, sfințită pe 15 august 1517, au fost așezate moaștele aici a doua zi, atunci când s-a făcut și proclamare canonizării Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolul. Sfânta Filofteia este considerată în tradiția populară ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, dar în special a fetelor pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită. De altfel, Sfânta Filofteia este o soră îndepărtată a Sfântului Ilie.