Au profitat de restricțiile impuse de coronavirus Covid-19. Hoții au furat un tablou de 6 milioane de euro al lui Vincent van Gogh chiar de ziua de naștere a marelui pictor

Silviu Ghering   
în Stiri mondene
31/03/2020, 15:28
Au profitat de restricțiile impuse de coronavirus Covid-19. Hoții au furat un tablou de 6 milioane de euro al lui Vincent van Gogh chiar de ziua de naștere a marelui pictor
Au profitat de restricțiile impuse de coronavirus Covid-19. Hoții au furat un tablou de 6 milioane de euro al lui Vincent van Gogh chiar de ziua de naștere a marelui pictor. Sursa foto: theguardian.com

Un tablou de Vincent van Gogh în valoare de 6 milioane de euro a fost furat de la un muzeu din Țările de Jos (noua denumire oficială a fostei Olanda), închis de la 12 martie, în conformitate cu măsurile naționale de stopare a pandemiei de coronavirus Covid-19.

Au profitat de restricțiile impuse de coronavirus Covid-19. Hoții au furat un tablou de 6 milioane de euro al lui Vincent van Gogh chiar de ziua de naștere a marelui pictor

Hoții au luat pictura „Grădina Parsonange în primăvară” (Parsonage Garden at Nuenen in Spring) după ce au spart, conform theguardian.com la ora 3:15, luni dimineață, ușa de sticlă din fața muzeului „Singer Laren” din orașul Laren, zona metropolitană a Amsterdamului (26,3 km sud-est de centru)

Alarma s-a declanșat la pătrunderea prin efracție, dar la sosirea poliției hoții dispăruseră cu valoroasa pradă. Conform conducerii muzeului, nici o altă operă artă nu lipsește. Tabloul dispărut a fost adăugat pe lista internațională a operelor de artă furate a Interpol-ului.

Hoții nu numai că au profitat de pandemie, știind că atenția e mai mică la muzeu și pe străzi, concentrată pe stoparea coronavirusului Covid-19, dar au dat lovitura și într-o zi specială: luni s-au împlinit167 de ani de la nașterea lui Vincent van Gogh, care a văzut lumina zilei pe 30 martie 1853, în Zundert, o mică localitate din nordul țării.

Pictura era împrumutată de la alt muzeu

Tabloul furat făcea parte din expoziția „Oglinda sufletului”, o expoziție cu 74 de picturi olandeze, acuarele și desene din secolul al XIX-lea și era împrumutat de la muzeul „Groninger” din orașul olandez nordic Groningen.

Pictura „Grădina Parsonange în primăvară” reprezintă grădina vicarului din Nuenen și este una dintre lucrările lui Vincent van Gogh din anii 1883-1884, când artistul olandez a locuit cu părinții săi la Nuenen, unde tatăl său a lucrat în conducerea administrativă a orașului.

  • „Este incredibil cum s-a desfășurat furtul ăsta! Paznicii au multe explicații de dat poliției. Este exact ceea ce se poate întâmpla mai rău unui muzeu care are un tablou împrumutat” – Jan Rudolph de Lorm, directorul administrativ al muzeului „Singer Laren”
  • „Măsurile de securitate ale muzeului au fost în totalitate conform protocolului. Nu înțeleg, și asta mă enervează teribil, cum a fost posibil așa ceva” – Evert van Os, directorul general al muzeului „Singer Laren”
  • „Lucrarea «Parsonage Garden at Neunen in Spring» a fost pictată în 1884, este un ulei pe hârtie, pe panou de lemn, și este singurul tablou de Van Gogh din colecția Muzeului Groninger. Suntem foarte șocați de această veste” – Joseph Horner, directorul muzeului „Groninger”
  • 923 de picturi și 1.128 de desene și schițe a adăugat Vincent van Gogh patrimoniului cultural mondial
  • 37 de ani a trăit van Gogh (30 martie 1853-29 iulie 1890), care s-ar fi sinucis din cauza unei boli mintale, moartea sa prin împușcare fiind, însă, foarte controversată
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×