Atenție mare! Înșelătorie pe Whatsapp în numele Mega Image: ”Nu accesați acest link”

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
31/03/2020, 15:23
Atenție mare! Înșelătorie pe Whatsapp în numele Mega Image: ”Nu accesați acest link”
În plină pandemie de coronavirus, o nouă înșelătorie a apărut pe aplicația Whatsapp și are în prim-plan imaginea Mega Image

În plină pandemie de coronavirus, o nouă înșelătorie a apărut pe aplicația Whatsapp și are în prim-plan imaginea Mega Image.

Înșelătorie pe Whatsapp în numele Mega Image

Experţii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au făcut o postare de contul de Facebook în care prezintă o înțelătorie pe Whatsapp în care apaare numele Mega Image.

”Atacatorii din spatele campaniilor de tip scam care se folosesc de identitatea vizuală a unor retaileri sau hypermarket-uri populare în România au ajuns în aceste zile să se folosească de imaginea Mega Image”, se arată în postare.

”Compania a publicat deja un mesaj pe social media, în care îşi atenţionează clienţii despre campania înşelătoare şi le recomandă să urmărească exclusiv canalele oficiale. Tentativa de fraudă funcţionează similar cu precedentele, are aceeaşi structură şi este găzduită online folosind tot un domeniu .club”, mai scriu cei de la CERT-RO.

”Principalul mediu de propagare este cel mobil, răspândirea având loc prin intermediul aplicaţiei de mesagerie WhatsApp, iar utilizatorii sunt ademeniţi să acceseze link-ul de posibilitatea câştigării unui ‘Voucher GRATUIT 2500 Lei pentru a sărbători cea de-a 90-a aniversare’”, se mai arată în postare.

”Atacatorii au control total asupra dispozitivelor şi a conturilor”

Conform Agerpres, CERT-RO atrăgea atenţia, luni, asupra ameninţărilor cibernetice prin care hackerii solicită utilizatorilor bani sub ameninţarea că vor trimite tuturor contactelor din agendă presupuse filmări ale victimei în ipostaze intime.

”Atacatorii ne testează constant vigilenţa, încercând să extragă de la noi date personale, financiare, credenţiale de acces sau chiar ne cer direct sume de bani (…)”, anunțau specialiștii.

”Echipa CERT-RO a primit în ultimele zile notificări legate de e-mail-uri în care ţintele vizate erau anunţate despre faptul că ar fi vizitat site-uri cu conţinut pornografic, s-au infectat cu malware, iar acum atacatorii au control total asupra dispozitivelor şi a conturilor”, continuă ei.

”O astfel de campanie de tip sextorsion a mai fost activă în luna ianuarie. Avem parte, practic, de acelaşi text, singurul element diferit fiind subiectul mesajului: ‘Conform serviciului nostru de securitate, contul dvs. a fost piratat. Schimbaţi parola imediat’”, explică cei de la CERT-RO.

Cea mai nouă metodă de înşelăciune face ravagii și în România. I s-a spus smishing și totul se întâmplă prin telefon. Vorbim despre un simplu SMS care ar putea să te păcălească fără prea mare bătaie de cap. Concret, experţii în securitate informatică de la Bitdefender susţin că smishingul este o combinaţie între termenii SMS şi phishing. Vorbim despre o formă eficientă de a păcăli utilizatorii de telefoane smart să viziteze site-uri frauduloase.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×