Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Val de reacții negative după ce socialiștii au câștigat iar proeuropenii din alianța ACUM au ieșit pe doi

Ionuţ Cataramă   
în Stiri de ultima ora
25/02/2019, 09:55
Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Val de reacții negative după ce socialiștii au câștigat iar proeuropenii din alianța ACUM au ieșit pe doi GALERIE FOTO
Andrei Năstase și Maia Sanu, acuze de fraudare ale alegerilor

Socialiștii au câștigat alegerile în Republica Moldova. Potrivit rezultatelor preliminare în urma numărării a 97% din procesle verbale:  Partidul Socialiştilor a câștigat alegerile cu 31,47% din voturi, iar Alianța Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase trece pe locul al doilea cu 25,90% de voturi, depășind partidul lui Plahotniuc care a adunat 24,12% de voturi. ȘOR a adunat la acest scrutin 8,50% din voturi,PSRM a obţinut 31,14% din voturi., PD a acumulat 26,22 la sută,  blocul ACUM – 23,87% din opţiunile electoratului. Acestea sunt urmate de:  Partidul Şor, cu 9,46% din voturi.  Sub pragul electoral de 6 la sută sunt PCRM cu circa 3,88%, Partidul Nostru, cu 2,42 la sută şi PL  cu peste 1 procent.

După închiderea urnelor și aflarea rezultatelor reacțiile nu au întârziat să apară. Liderii de dreapta au avut de obiectat faptul că aceste alegeri au fost cele mai nedemocratice din istoria Republicii Moldova, astfel încât țara se rostogolește în dictatură.

Acuze de fraudare a voturilor în Republica Moldova

„Vreau să spun de la început că aceste alegeri nu au fost nici libere şi nici corecte. Au fost cele mai nedemocratice alegeri din istoria Republicii Moldova. Tot ce s-a întâmplat până la începutul campaniei electorale, în decursul campaniei electorale şi în ziua de astăzi a distorsionat rezultatul acestor alegeri. (…) Ceea ce vedem noi este o dovadă clară că Republica Moldova se rostogoleşte în dictatură de stil putinist şi regimul Plahotniuc-Dodon şi sateliţii lor şi alţii se fac vinovaţi de acest proces extrem de dramatic”, a afirmat Maia Sandu.

Andrei Năstase și Maia Sanu, acuze de fraudare ale alegerilor

Andrei Năstase și Maia Sandu, cei doi lideri ai opoziţiei pro-europene, nu  recunosc valabilitatea rezultatelor alegerilor din cele două circumscripţii deschise pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Aceștia susțin că acolo oamenii  au fost aduşi la vot în mod organizat şi faptul că acestora le-au fost propuşi bani contra voturilor. Cei doi au raportat şi probleme la votul din diaspora, unde cetăţenii nu pot vota cu acte expirate, iar membrii birourilor electorale nu recepţionează contestaţiile depuse de cetăţenii care nu au putut vota. De asemenea, ei intenţionează să depună o plângere penală şi împotriva şefului Inspectoratul General al Poliţiei, Alexandru Pânzari.

Comisia Electorala Centrală (CEC) a Republicii Moldova a anunţat într-un comunicat de presă că în legislaţia naţională nu există prevederi exacte cu privire la transportarea cetăţenilor la secţiile de votare. La rândul lor, reprezentanţii poliţiei au declarat că documentează posibilele cazuri de corupere a alegătorilor.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×