Alegeri Parlamentare Republica Moldova 2019: S-au deschis urnele!

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
24/02/2019, 09:16
Alegeri Parlamentare Republica Moldova 2019: S-au deschis urnele! GALERIE FOTO
Alegerile Parlamentare în Republica Moldiva 2019 au început

Alegerile Parlamentare au început în Republica Moldova. Astăzi, 24 februarie 2019, peste 3 milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru a-și alege liderul care să îi reprezinte în Parlament pentru următorii patru ani.

Secțiile de vot s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Noutatea acestor alegerile parlamentare constă în faptul că se vor desfășura după sistemul electoral mixt. Iar, dintre cei 101 deputați, 50 vor fi aleși conform sistemului proporțional, așa că alegătorii vor vota partidul ori blocul electoral din circumscripția națională și restul de 51 de deputați vor fi aleși după sistemul electoral uninominal.

Alegeri Parlamentare Republica Moldova 2019

Mandatele se distribuie proporțional în baza numărului de voturi obținute de fiecare partid sau bloc electoral ce trece pragul electoral de 6% pentru partid și 8% pentru un bloc electoral, pentru primii 50 de deputați.

Alegeri Parlamentare Republica Moldova 2019: S-au deschis urnele!
Alegerile Parlamentare în Republica Moldova au început azi, iar urnele au fost deschise de la ora 7:00

În cazul circumscripțiilor uninominale, candidatul cu cel mai mare număr de voturi dintr-o circumscripție, obține mandatul de deputat. Din cele 51 de circumscripții uninominale, 11 sunt în Chișinău, câte două în Bălți, UTA Găgăuzia și Transnistria. Trei au fost repartizate pentru diaspora și restul de 31 sunt împărțite în restul raioanelor din țară.

Alegeri Parlamentare Republica Moldova 2019: S-au deschis urnele!
Secțiile de vot se deschid la ora 7:00 și se închid la ora 21:00

În circumscripțiile uninominale au fost înregistrați 321 de concurenți electorali, dintre care 57 de candidați pentru funcția de deputat sunt independenți și 264 reprezintă o formațiune politică. În aceeași zi cu alegerile parlamentare va avea loc și un referendum republican consultativ în cadrul căruia cetățenii vor avea posibilitatea să răspundă la două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?’ și „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”.

Campania electorală a fost marcată de mai multe incidente și acuzații de tentativă de fraudare, iar, în discursul de sâmbătă, care anunța încheierea acesteia, președintele Igor Dodon a menționat că:„Se apropie de final o nouă campanie pentru alegerile Parlamentului țării noastre. Cu părere de rău, această campanie a fost una dintre cele mai murdare din toată istoria Republicii Moldova.

Doar unele formațiuni politice au încercat, în mod sincer, să-i familiarizeze pe alegători cu programele lor de relansare a țării. Însă, de-a lungul campaniei, reprezentanții multor partide s-au întrecut în defăimarea oponenților politici”, a declarat Dodon.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×