A început de astăzi programul Rabla Plus. Bugetul pe 2020 este de 140 de milioane de lei

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
25/03/2020, 15:06
A început de astăzi programul Rabla Plus. Bugetul pe 2020 este de 140 de milioane de lei
Ministrul Mediului, Costel Alexe/ Foto: Inquam Photos

Programul Rabla Plus a început de astăzi de la ora 13, cetățenii care vor să cumpere un automobil electric pot accesa bani dintr-un fond de 140.000.000 lei, cu  45% mai mare decât în 2019. Începând din acest an este sprijinită și achiziția de motociclete electrice.

Rabla Plus, cea mai mare primă din  Europa

Programul de anul acesta păstrează pentru al cincilea an consecutiv cea mai mare primă pentru achiziția mașinilor full electric din Europa: circa 10.000 euro. În ceea ce privește achizițiile mașinilor hibrid plug-in, aceastea sunt susținute prin program cu circa 4500 de euro, iar motocicletele full electric cu peste 700 de euro, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculelor”,  se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Programul nu condiționează achiziția unui autovehicul nou de casarea unui autovehicul uzat, dar este posibilă și cumularea primei de casare din programul Rabla Clasic, de 6.500 de lei.

În condițiile accesării concomitente a celor două programe, sumele decontate din costul total al mașinii vor fi de: circa 11.300 de euro pentru mașinile full electric, 5800 de euro pentru mașinile hibrid plug-in și 1400 de euro pentru motocicletele full electric, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculului.

„Anul acesta am aprobat pentru Rabla PLUS cel mai mare buget de când există programul: 140 de milioane de lei, cu aproape 45% mai mare decât în anul 2019. Am crescut bugetul pentru că ne-am stabilit un obiectiv mare pentru 2020: să punem pe șoselele României aproximativ 3000 de mașini nepoluante, adică același număr de autovehicule cumpărate prin RABLA PLUS în toți cei 4 ani de când există programul. Cred că viitorul transportului este full electric, iar acest tip de transport va fi și o garanție a aerului bun în orașe. Am venit și cu o premieră anul acesta: finanțarea achizițiilor de motociclete full electric. Există calcule care arată că dacă 10% din șoferi și-ar înlocui mașina cu o motocicletă full electric, poluarea din trafic ar scădea substanțial, iar timpul de staționare în trafic s-ar reduce cu până la 40%. Nu în ultimul rând, e important să vorbim și despre o altă noutate: am impus prin ghidul de finanțare condiția ca cei care își cumpără o astfel de mașină să nu o poată înstrăina cel puțin un an. România acordă cea mai mare primă pentru autovehicule electrice din Europa și este normal să ne asigurăm că aceste mașini rămân în traficul din țară”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, apelor și pădurilor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×