Ministrul demis al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat că achiziția de motociclete a fost inclusă în ediția din acest an a programului Rabla. În schimb, cei care cumpără o mașină electrică prin programul Rabla Plus nu vor putea să vândă timp de un respectivul autovehicul.
Stimul pentru mașinile cu GPL
Rabla Clasic şi Rabla Plus vor beneficia de o finanțare de 545 de milioane de lei în 2020, dintre care achiziției de mașini electrice sau hibrid plug-in îi vor fi alocate 140 de milioane de lei
”Suma ne va permite să creştem la 60.000 numărul maşinilor uzate pe care le vom scoate din trafic. Valoarea primei de casare rămâne la 6.500 de lei, aproximativ 1.350 de euro. Această primă poate să crească cu încă 1.000 de lei dacă maşina nou cumpărată se înscrie în pragul de emisie de 96 grame de CO2. Am introdus un ecobonus nou în Rabla Clasic, valoarea lui fiind de 1.000 de lei adăugaţi la prima de casare, ce se poate cumula cu prima de casare în cazul în care maşina nouă cumpărată este una cu sistem GPL, mult mai puţin poluantă cu mediul înconjurător. Noutăţile nu se opresc aici. Am decis inclusiv creşterea ecobonusului pentru maşinile hibride convenţionale, cele care nu se încarcă la priză, de la 1.700 de lei la 2.500 de lei”, a anunțat Costel Alexe.
Pentru motociclete, valoarea voucherului va fi de 3.500 de lei, întrucât motocicletele sunt mai ieftine decât mașinile.
Vânzare restricționată
Programul Rabla Plus din acest an este conceput pentru stimularea utilizării mașinilor electrice, mai ales în orașe.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
”Păstrăm neschimbată cea mai mare primă de casare din Europa pentru maşinile electrice: 10.000 de euro pentru full electric şi circa 4.500 de euro pentru maşinile hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cu bugetul de anul acesta, 2.500 de români îşi pot cumpăra maşini full electric şi 400 de români hibride plug-in. Ne propunem ca obiectiv să introducem într-un an la fel de multe maşini hibride şi electrice cât au fost introduse în ultimii patru ani, de când avem Rabla Plus”, a spus ministrul.
Dată fiind valoarea mare a primei de casare, mașinile electrice achiziționate prin Rabla Plus nu vor puta fi înstrăinate timp de un an. ”România acordă cea mai mare primă pentru autovehicule electrice din Europa și este normal să ne asigurăm că aceste maşini rămân în traficul din ţară”, a afirmat ministrul Alexe, citat de Digi24.
El a mai anunțat că statul va continua să finanțeze achiziția de autobuze electrice și troleibuze de către administrațiile locale, fiind vorba de alocarea a 500 de milioane de lei. Alte 19 milioane de euro pentru instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice în localități și 20 de milioane de euro pentru stații similare pe autostrăzi și drumuri publice.