A început programul „Rabla Clasic” 2020. „Rabla Moto”, introdus în premieră în acest an

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
17/03/2020, 12:54
A început programul „Rabla Clasic” 2020. „Rabla Moto”, introdus în premieră în acest an
A început programul "Rabla Clasic" 2020. "Rabla Moto", introdus în premieră în acest an. Sursa foto: Hepta

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunță că marți începe programul „Rabla Clasic” 2020, cu cel mai mare buget de la implementarea acestui ajutor, informează Agerpres.

Ultimele precizări despre programul „Rabla Clasic” 2020

Programul „Rabla Clasic” pentru anul 2020 a început marți, de la ora 13:00 și este disponibil prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Bugetul pentru acest an este de 405 milioane de lei și este cel mai mare de la implementarea programului. Astfel, autoritățile estimează că în jur de 60.000 de beneficiari vor accesa acest program, cel mai mare număr din ultimii 15 ani.

Programul „Rabla Clasic” are în 2020 aceeași valoare a primei de casare, respectiv 6.500 de lei (1.350 de euro), sumă ce poate să se majoreze cu 1.000 de lei, în cazul în care mașina aleasă de beneficiar are un prag de emisii de 96 de grame de CO2 per kilometru.

Trebuie precizat că acest program are și un eco-bonus, de 1.000 de lei, pentru cumpărarea unui automobil cu sistem GPL sau GNC, eco-bonus care se poate adăuga la cei 6.500 de lei.

În ceea ce privește eco-bonusul pentru hibride convenţionale (cele care nu se încarcă la priză), acesta a fost majorat în 2020 de la 1.700 de lei la 2.500 de lei.

Cei care vor să beneficieze de programul „Rabla Clasic” în 2020 au de parcurs mai multe etape. Prima este cererea de înscriere în program, ce poate fi obținută de la dealeri și care are o valabilitate de maximum 120 de zile.

Ulterior, beneficiarul va casa autovehiculul vechi, în termen de 30 de zile de la obținerea cererii respective. Până la expirarea cererii, beneficiarul va trebui să încheie formalitățile de achiziție a mașinii, precizează autoritățile.

În anul 2020, autoritățile au decis să introducă în premieră programul „Rabla Moto”, cu o primă de casare a motocicletelor vechi în valoare de 3.500 de lei.

În contextul epidemiei de coronavirus, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a solicitat Administraţiei Fondului pentru Mediu să modifice procedurile programului „Rabla Clasic” 2020, în așa fel încât să nu fie necesară prezența fizică a beneficiarului la sediul dealerilor.

„Având în vedere condiţiile speciale în care ne regăsim, le-am cerut colegilor mei de la AFM să analizeze posibilitatea de transmitere digitalizată a documentelor în cadrul programului.

Sper ca în zilele care urmează să avem gata un sistem online şi să puteţi parcurge aproape toţi paşii de acasă”, a spus ministrul Mediului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×