A fost descoperit un antibiotic nou, testat cu succes contra stafilococului auriu

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
13/02/2020, 17:26
A fost descoperit un antibiotic nou, testat cu succes contra stafilococului auriu
A fost descoperit un antibiotic nou, testat cu succes contra stafilococului auriu. Sursa foto: Hepta

Oamenii de știință anunță că au descoperit un antibiotic nou, în condițiile în care cele prezente acum pe piață fac față tot mai greu infecțiilor.

Un antibiotic nou ar putea face față cu brio bacteriilor

Antibioticul descoperit de oamenii de știință folosește o metodă unică pentru uciderea bacteriilor, informează Press Association, conform Agerpres.

Cei care au descoperit acest antibiotic nou sunt cercetătorii din Canada, care susțin că acest tip de tratament, numit carbomicină, poate reprezenta un candidat promițător în găsirea unei noi soluții la problema microbilor, care devin tot mai rezistenți la antibioticele actuale.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale o constituie rezistența bacteriilor la antibiotice, responsabilă pentru aproximativ 700.000 de decese/an la nivel global.

Astfel, carbomicina, alături de un alt antibiotic mai puțin cunoscut, complestatin, poate ucide bacteriile prin blocarea funcției peretelui celular. Este pentru prima oară când cercetătorii au remarcat acest fenomen la un antibiotic.

Carbomicina luptă diferit împotriva infecțiilor

„Bacteriile sunt prevăzute cu un perete pe suprafaţa exterioară a celulelor care le dă formă şi le face mai rezistente”, a declarat Beth Culp, doctorandă în biochimie şi ştiinţe biomedicale din cadrul McMaster University din Hamilton, Ontario, mai scrie Agerpres.

Spre deosebire de antibioticele actuale, carbomicina se lipește de peretele celular al bacteriei și o împiedică să se mai înmulțească.

„Antibiotice precum penicilina omoară bacteriile împiedicând formarea zidului, dar antibioticele pe care le-am descoperit acţionează în mod opus – împiedică dărâmarea peretelui. Acest lucru este esenţial pentru diviziunea celulară. Ca o celulă să crească, trebuie să se dividă şi să se dezvolte.

Dacă blochezi complet dărâmarea peretelui este ca şi cum ar fi prinsă într-o închisoare şi nu se poate dezvolta sau creşte”, mai spune Beth Culp.

Noul antibiotic, carbomicina, cât și complestatinul, fac parte dintr-o familie de antibiotice produse de bacterii aflate în sol, denumite glicopeptide

Momentan, oamenii de știință din Canada au testat antibioticul pe șoareci, iar testele au arătat că acest tip de tratament poate bloca infecțiile cauzate de stafilococul auriu, bacterie caracterizată prin rezistența la medicamente.

Acest grup de bacterii poate provoca infecții grave precum septicemie sau sindromul de șoc toxic.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×