Tocmai s-a încheiat gala cu numărul 91 din istoria „glamourous” a decernării mult doritelor premii Oscar. Ca de obicei unii s-au bucurat, alții s-au enervat, unii au câștigat, alții au rămas cu buza umflată. Crème de la crème… pardon, cream of the cream, că a fost la Los Angeles, nu la Cannes, adică miezul din dodoașcă, pe românește, al lumii filmului a fost prezent la Dolby Theatre.
Da, sunt cunoscuți. Chiar celebri. Da, sunt admirați. Chiar adulați. Au bani. Au faimă. Au covorul roșu an de an la Hollywood. Au tot ce și-ar dori un om… Dar nu au orice își dorește cu ardoare un actor. N-au… Oscar! Recunoașterea supremă în cea de-a șaptea artă. Balonul de Aur din fotbal. Premiul Nobel din științele exacte, din politică, din literatură. Premiul Pulitzer din jurnalism. PREMIUL CEL MARE, cu majuscule. Visul oricărui actor.
Au fost nominalizați de mai multe ori, dar n-au câștigat niciodată Oscarul. Cine sunt cei mai ghinioniști actori de la Hollywood
Și, culmea, sunt mulți adevărați „monștri sacri” ai marelui ecran care au fost nominalizați de mai multe ori, dar n-au câștigat niciodată Oscarul. Încă visează la Oscar. Cei mai ghinioniști actori de la Hollywood. FANATIK.RO vă prezintă o listă de „numele grele” care nu mai au nevoie de nicio explicație a prezenței lor între… frustrați! Numitorul comun, lipsa cronică de Oscar. Începem, așa cum se cuvine, cu doamnele. Ordinea o dau nominalizările.
-
Glenn Close – 71 de ani, 7 nominalizări la Oscar
Este, fără nicio îndoială, marea învinsă a galei Oscar din acest an. 7 (șapte!) nominalizări și niciun Oscar. „Țineam foarte tare cu Glenn Close. Prima mea reacție după anunțarea câștigătoarelor a fost să mă uit câte femei au drept de vot în Academia Americană – doar 28 la sută, deci majoritar bărbați au votat, probabil i-a deranjat ideea că totuși Glenn Close juca un rol de nevastă care stă în spatele bărbatului și care e foarte demnă”, a spus cunoscutul critic de film Irina Nistor.
E de mirare că Glen Close nu a făcut nicio „obsesie fatală”, ca în „Atracție fatală”, celebrul film în care l-a avut partener pe Michael Douglas (1988) și care i-a adus a patra nominalizare la premiile Academiei. A debutat pe Broadway la începutul anilor ’70, în piesa „Dragoste pentru dragoste”, pe scena teatrului „Phoenix”. Remarcată rapid de public și de criticii de specialitate, a obținut pentru interpretările sale deosebite 3 Premii Tony. Nominalizările au „curs” în torente: 10 la Globul de Aur – 2 finalizate cu trofee, 10 la Emmy – 3 finalizate cu trofee.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
La Oscar nu are „dăcât” 7 nominalizări. Dar nefinalizată niciuna: „Lumea văzută de Garp” (1983), „Marea răceală” (1984), „Născut învingător” (1985), „Atracție fatală” (1988), „Legături periculoase” (1989), „Albert Nobbs” (2012) și „Soția” (2019). Curat ghinion, coane Fănică!, vorba nemuritorului Pristanda din nemuritoarea „O scrisoare pierdută” a nemuritorului Ion Luca Caragiale…
Per total: 108 nominalizări / 62 de premii
-
Amy Adams – 44 de ani, 6 nominalizări la Oscar
Frumoasa americancă blondă, cu ochi albaștri și zâmbet de vulpiță șmecheră și cuceritoare, s-a născut în Italia, la Vicenza, și lista nominalizărilor sale începe în anul 2006, pentru „cea mai bună actriță în rol secundar” în „Gândăcelul” (2005). La aceeași categorie a mai „candidat” de alte 4 ori: „Îndoiala” (2009), „Luptătorul” (2011), „Stăpânul” (2013) și „Vicele” (2019). Singurul film care a propulsat-o în lupta pentru „cea mai bună actriță în rol principal” a fost „Țeapă în stil american” (2914). Din păcate pentru ea, toate au fost… țepe! Amy Adams este campioana… „țepelor”, fără concurență, primind de-a lungul carierei (începută în cunoscutul serial „Anii ’70”, din… 1998!) nu mai puțin de 221 de nominalizări (!!!), concretizate în mai puțin de o treime de premii, 70.
Per total: 221 de nominalizări / 70 de premii
-
Annette Bening – 60 de ani, 4 nominalizări la Oscar
Primele sale apariții cinematografice remarcabile au fost în „Război în familie” (1988), „Ostaticul” (1988) și „Valmont” (1989). În 1992 a primit prima nominalizare la Oscar pentru rolul din „Escrocii” (1990). Au urmat alte 3: „Frumusețe americană” (2000, pentru care a câștigat BAFTA), „Julia” (2005) și „Copii sunt bine-mersi” (2011), ultimele două filme recompensate totuși cu câte un Glob de Aur. De mirare este că minunatul „Dragostea unui președinte” (1995), alături de Michael Douglas, nu i-a adus decât o nominalizare la Globul de Aur…
Per total: 116 nominalizări / 52 de premii
-
Michelle Williams – 38 de ani, 4 nominalizări la Oscar
A fost remarcată prima oară în 1994, în filmul copilăriei multora, celebrul „Lassie”. Pentru rolul soției „Brokeback Mountain” (2005) a fost nominalizată la Globul de Aur, BAFTA, SAG și primul Oscar pentru „cea mai bună actriță în rol secundar”. A doua nominalizare la Oscar i-a adus-o prestația din „Blue Valentine” (2010). A câștigat un Glob de Aur pentru interpretarea magistrală a celebrei Marilyn Monroe din „O săptămână cu Marilyn” (2011), rol pentru care a fost nominalizată și la BAFTA, SAG și al treilea Oscar. „Manchester by the sea” (2016) a însemnat a patra nominalizare la Oscar, pentru „cea mai bună actriță în rol secundar”. Vârsta este marele său atu în speranța că nu va rămâne numai pe „banca de rezerve” cu nominalizări nefinalizate într-o statuetă de aur.
Per total: 135 de nominalizări / 41 de premii
-
Sigourney Weaver – 69 de ani, 3 nominalizări la Oscar
Rolul care a făcut-o celebră a fost Ellen Ripley în blockbuster-ul „Alien” (1979). Este nominalizată în 1987 la Premiile Oscar, BAFTA şi Globurile de Aur pentru rolul din „Aliens – Misiune de pedeapsă”, fiind printre puţinii actori atât de onoraţi pentru o prestaţie dintr-un film science-fiction. În 1988, rolurile din „Printre gorile” şi „O femeie face carieră” îi aduc două Globuri de Aur, dar pierde la Oscaruri (cea mai bună actriță în rol principal pentru primul și cea mai bună actriță în rol secundar pentru al doilea) în faţa lui Jodie Foster şi Geena Davis. Devine una dintre cel mai bine plătite actriţe ale anilor ’90, are bafta să ia BAFTA pentru „Furtună de gheață” (1997), pentru care este nominalizată și la Globul de Aur, la fel ca și în 1999, cu „O hartă a lumii”.
Per total: 53 de nominalizări / 27 de premii
-
Debra Winger – 63 de ani, 3 nominalizări la Oscar
„Campioana” nominalizărilor fără finalizare! Și la OSCAR, și la Globul de Aur, și la BAFTA, și la Emmy… Mereu „pe firmament”, dar niciodată premiată! Ba nu, a luat un premiu, unicul! La TIFF, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în 2014. Pentru întreaga carieră… Nominalizările la OSCAR au venit în 1983, cu neuitatul „Ofițer și gentleman” (ce tânăr era și Richard Gere!), în 1984, cu „Vorbe de alint” și în 1994, cu „Tărâmul umbrelor”.
Per total: 27 de nominalizări / 5 premii
-
Michelle Pfeiffer – 60 de ani, 3 nominalizări la Oscar
Și-a început cariera în anii ’70 cu mici roluri în filme de televiziune şi a devenit cunoscută pe marile ecrane în filmul „Scarface” (1983), în care a jucat alături de Al Pacino. Printre rolurile notabile pe care le-a realizat se numără cel din „Legături periculoase” (1988), pentru care a fost recompensată cu un Premiu BAFTA, cel din „Câmpul dragostei” (1993), pentru care a primit un Urs de Argint şi cel din „Fabuloşii Baker-Boys”, pentru care a fost recompensată cu premii din partea presei străine de la Hollywood, a asociaţiilor de critici din New York şi Los Angeles, a National Society of Film Critics şi a Board of Review. A fost nominalizată de trei ori la Premiile Oscar, pentru rolurile din „Legături periculoase” (1988), „Fabuloşii Baker-Boys” (1989) şi „Câmpul dragostei” (1992).
Per total: 51 de nominalizări / 24 de premii
And the Oscar DON’T go nor to gentlemen…
-
Willem Dafoe – 63 de ani, 4 nominalizări la Oscar
Au trecut 32 de ani de când a fost nominalizat la primul Oscar, „cel mai bun actor într-un rol secundar” pentru rolul din „Plutonul” (filmul a fost lansat în 1986, nominalizarea a venit în 1987). La aceeași categorie a venit a doua nominalizare, pentru „Umbrele vampirului” (2000). Și a treia, „Proiectul Florida (2018). Abia anul acesta Dafoe a „urcat” la categoria superioară, „cel mai bun actor în rol principal”, în „La porțile eternității” (2018), dar „caimacul” l-a luat Rami Malek pentru întruchiparea legendarului Freddie Mercury în „Bohemian Rapsody” . De altfel Dafoe este un obișnuit al nominalizărilor fără finalizare: are 3 la Globurile de Aur și una la BAFTA. Așa baftă mai rar…
Per total: 80 de nominalizări / 69 de premii
-
Bradley Cooper – 44 de ani, 4 nominalizări la Oscar
Dacă în urmă cu 8 ani numele său nu spunea prea multe, deși jucase deja în 20 de filme și 4 seriale importante, acum strălucește, cu 4 nominalizări în ultimii 6 ani, pe o listă selectă cu 10 actori care au mai reușit această performanță (număr de nominalizări raportat la număr de ani), precum Marlon Brando, Jack Nicholson, Spencer Tracy sau Gregory Peck și anunță nu doar o mare stea de cinema, ci un actor angajat, talentat și versatil. Primele 3 nominalizări au fost: „Scenariu pentru happy-end” (2013), „Țeapă în stil american” (2014) şi „Lunetistul american” (2015). A patra, anul acesta, a fost… multiplă: pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun scenariu adaptat, toate în filmul „S-a născut o stea”. A rămas cu nominalizările… Ca și la Globurile de Aur, unde are 3 nominalizări nefinalizate (2013, 2014, 2019).
Per total: 158 de nominalizări / 46 de premii
-
Tom Cruise – 56 de ani, 3 nominalizări la Oscar
Incredibil, dar cuceritorul „Jerry Maguire”, „Născut pe 4 iulie”, a avut o „Misiune imposibilă” în a câștiga un Oscar, chiar dacă a fost „Ultimul samurai” și numărul 1 în Top. „Top Gun”. A fost la un pas, nominalizat în 1990 – „Născut pe 4 iulie”, 1997 – „Jerry Maguire” și 2000 – „Magnolia”. Pentru toate aceste trei roluri s-a consolat cu câte un Glob de Aur…
Per total: 81 de nominalizări / 52 de premii
-
Johnny Depp – 55 de ani, 3 nominalizări la Oscar
A impresionat în „Edward Mâini-de-Foarfece”, pentru care a primit prima nominalizare la un Glob de Aur (1991). Premiu pe care l-a câștigat abia în 2008, pentru „Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din Fleet Street”. Dar care nu i-a adus și Oscarul în același an. Asta după ce mai fusese nominalizat de două ori: în 2004 pentru „Piraţii din Caraibe: Blestemul Perlei Negre” și în 2005, pentru „În căutarea Tărâmului de Nicăieri”.
Per total: 146 de nominalizări / 76 de premii
-
Viggo Mortensen – 60 de ani, 3 nominalizări la Oscar
Actor, poet, muzician, fotograf și pictor născut la New York din mamă americană și tată danez. Prima nominalizare la Oscar a venit în 2008, pentru rolul din „Lorzii crimei” (2007). În 2017 a „trăit-o” pe a doua, în „Căpitanul Fantastic” (206), iar a treia „dezamăgire” a venit duminică noapte, pentru „cel mai bun actor în rol principal” din marele câștigător al Oscarului 2019, „O prietenie pe viață” („Green Book”, titlu original). Cel mai important rol pe care l-a jucat se pare că fost, totuși, cel al lui Aragorn din trilogia „Stăpânul Inelelor”.
Per total: 114 nominalizări / 38 de premii
-
Woody Harrelson – 57 de ani, 3 nominalizări la Oscar
S-a remarcat la mijlocul anilor ’80, în „pielea” lui Woody Boyd din cunoscutul serial „Cheers” (1985-1993). Mai pot fi amintite rolurile substanțiale și foarte apreciate atât de cinefili, cât și de criticii de specialitate din „Născuți asasini” (1994), „Regele popicelor” (1996), „Albii nu pot sări” (1992), dar mai ales din „Scandalul Larry Flynt” (1996), pentru care a fost nominalizat atât la Oscar pentru „cel mai bun actor în rol principal”, cât și la Globul de Aur pentru „cea mai bună prestație masculină”. Celelalte nominalizări la statueta de aur a Academiei Americane de Film au venit pentru prestațiile din „Mesagerul” (2010) și din „Trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri”, ambele la categoria „cel mai bun actor în rol secundar”. Se poate spune și că Woody Harrelson este un „abonat” la nominalizări: în afară de cele 3 speranțe deșarte la Oscar, a mai primit 4 la Globul de Aur, 8 la Emy (dar un singur premiu, în 1989, pentru prestația din amintitul serial „Cheers”), 2 la Bafta și… nu mai continuăm, dar mai sunt și altele…
Per total: 91 de nominalizări / 27 de premii
- Dintre divele „clasice” care nu au avut bucuria Oscarului trebuie amintite regretatele Gloria Swanson (3 nominalizări), Marlene Dietrich (1), Rita Hayworth (1), Lana Turner (1), Ava Gardner (1) și Marilyn Monroe (nici măcar o nominalizare!)
- Pe lista selectă cu mari actori fără Oscar se mai află la loc de cinste Pierce Brosnan (2), Will Smith (2), Ralph Fiennes (2), Richard Jenkins (2), Rock Hudson (1), Harrison Ford (1), Liam Neeson (1), Samuel L. Jackson (1), Sylvester Stallone (1), John Cusack (1)