Peste 300 de localnici au „ocupat”, sâmbătă, căminul cultural din comuna Ditrău pentru a dezbate o situaţie mai puţin obişnuită. Patronul brutăriei din comună a angajat doi cetăţeni din Sri Lanka, de aici şi nemulţumirea localnicilor. Aceştia sunt supăraţi şi spun că nu vor emigranţi în satul lor.
Și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a sesizat în cazul Ditrău. Vezi AICI sesizarea.
UPDATE, 16.58 Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara a anunțat că s-a deschis un dosar penal pentru instigare la ură împotriva celor doi cetățeni din Sri Lanka angajați la brutăria satului Ditrău.
„Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, aşa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (…) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulţi sau poate niciunul”, a transmis inspectorul Gheorghe Filip, conform știripesurse.ro.
Localnicii din Ditrău, supăraţi că brutăria a angajat doi muncitori din Sri Lanka
La întâlnirea care a avut loc în Căminul Cultural din Ditrău, mai mulți lucători ai brutăriei au povestit experiența lor și au spus că au fost angajați cu 4 sau 6 ore pe cartea de muncă, dar a lucrat, în realitate, cu mult peste 8 ore.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
„Am intrat la lucru la ora 16 iar a doua zi la ora 14 încă eram la brutărie, iar patronul nici măcar nu mi-a mulțumit, nu am fost plătiți corespunzător”, a spus o femeie din Ditrău.
Localnicii nu vor să munceacă la brutărie. Spun că salariul nu este pe măsura muncii depuse
Localnicii nu sunt de acord cu emigranţii care muncesc la brutărie, dar ei refuză să muncească acolo.
Localnici spun că ar lucra la brutărie dacă mediul de lucru ar fi potrivit și ar fi remuneraţi după munca depusă.
Cei mai mulţi ţărani îl acuză pe patronul brutăriei că nu găseşte mână de lucru în localitate pentru că nu e în stare să creeze un mediu de lucru atractiv pentru angajați, lucru care nu se întâlneşte la niciun alt antreprenor din Ditrău.
Puskas Elemer, primarul din Ditrău recunoaşte că este rudă cu tatăl patronului brutăriei, dar că nu poate interveni şi speră să se găsească o soluție potrivită.
De asemenea, edilul a reamintit că în presă au apărut articole critice la adresa comunei, respectiv a atitudinii sătenilor față de cei doi brutari din Sri Lanka şi a început să plângă, întrerupându-și astfel discursul în faţa sătenilor.
Edilul a precizat că liceul localităţii are o clasă de învățământ dual în care sunt calificați elevi în meseria de brutar. Acesta a mai a spus că acești elevi ar trebui să fie angajați în zonă, primăria localităţii urmând să le ofere mai multe facilități.
La întâlnirea de la căminul cultural din Ditrău, la care participă şi deputatul UDMR Bende Sandor, au fost invitați şi patroni de brutării care au refuzat să fie prezenți. La finalul întâlnirii va fi citită o scrisoare din partea acestora.
Locuitorii din Ditrău, Harghita, sunt supărați că la brutăria din comună au fost angajaţi doi emigranți din Sri Lanka și se tem că aceștia vor crea probleme comunităţii.
Brutăria din Ditrău are peste 90 de angajați, din care 18 sunt localnici, iar restul din zonă. Pentru că mai aveau nevoie de personal și nu găseau patronul a adus doi oameni din Sri Lanka, cu acte, însă oamenii s-au arătat nemulțumiți deoarece i-au confundat pe cei doi cu migranți ilegali și s-au temut că vor crea probleme în comună.