Ce se ascunde într-un cozonac ieftin. Ingredientele care înlocuiesc laptele, oul și făina

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
14/12/2019, 12:46
Ce se ascunde într-un cozonac ieftin. Ingredientele care înlocuiesc laptele, oul și făina
Ce ingrediente găsești în cozonacul ieftin din hipermarket *foto: a1.ro

Cozonacul este unul dintre cele mai importante ingrediente ale unei mese de Crăciun. Cei care nu au timp să și-i facă singuri, în bucătărie proprie, pot apela la cozonacii aflați pe piață, în hipermarketuri sau patiserii.

Prețurile unui cozonac variază, de la sume modice până chiar la 100 de lei. Specialiștii avertizează însă că, de cele mai multe ori, un preț foarte scăzut sau o etichetă de ingrediente plină de aditivi și E-uri ar trebui să ridice semne de întrebare la adresa cumpărătorului.

Care sunt ingredientele puse în cozonacii ieftini

Cei de la Pro Tv au cumpărat trei tipuri de cozonaci, cu prețuri de 4,5 lei, 8 și 12 lei, de la producători diferiți. Jurnaliștii au dat spre „studiu” produsele de patiserie către specialiștii din cadrul Facultății de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi. Prima probă pe care au luat-o în considerare specialiștii este cea a etichetei.

„E destul de dificil de citit această etichetă pentru că informaţiile cumva se regăsesc într-un font destul de redus. Vedem că acest produs expiră la data de 4.03.2020”, a explicat Dr. ing. Loredana Dumitrașcu, şef de lucrări în cadrul Facultății de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Printre aditivii prezenți pe etichetele celor trei produse se numără antioxidanţi, stabilizatori, conservanţi sau coloranţi. Astfel, cozonacii s-au îndepărtat mult de la reţeta tradiţională de cozonac, compusă din faină, ouă, lapte, zahăr, sare, drojdie şi umplutură.

Cât costă un cozonac într-o brutărie artizanală

„Odată ce se încearcă să se înlocuiască o parte din ingredientele adăugate într-un cozonac tradiţional, această înlocuire atrage după sine şi un număr mare de aditivi”, a explicat Cristina Dima, dr. ing. în cadrul aceleiași facultăți. De altfel, prețul se vede cu ochiul liber. Cozonacul de 12 lei are o oarecare elasticitate, în timp ce cel de 4 lei şi jumătate arată ca o pâine crudă atunci când este tăiat felii.

Într-o brutărie artizanală, prețul cozonacului porneşte de la 35 de lei kilogramul. Brutarii justifică preţul prin faptul că toate ingredientele sunt naturale. Într-o altă patiserie managerii au decis să înlocuiască tăvile de metal cu unele din lemn de bambus pentru a nu afecta gustul final.

Însă nu toţi românii îşi permit astfel de specialităţi. Aşadar cei care au bani puţini riscă să fie primii păcăliţi. Mai ales că, potrivit unui studiu al unei organizaţii pentru Protecţia Consumatorului, doar 3 din 10 români citesc etichetele atunci când cumpără un produs din magazine.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×