Cum faci cel mai gustos cozonac moldovenesc din aluat opărit

Daniel Scripcaru   
în Stiri mondene
12/08/2019, 18:42
Cum faci cel mai gustos cozonac moldovenesc din aluat opărit GALERIE FOTO
Cum faci cozonac moldovenesc din aluat opărit

FANATIK îți arată cum faci cel mai gustos cozonac moldovenesc din aluat opărit! Familia ta va aprecia foarte mult desertul respectiv, iar prietenele tale s-ar putea să te roage să faci și pentru ele câțiva cozonaci, așa că mai bine le dai rețeta pentru cel mai gustos cozonac moldovenesc din aluat opărit!

Iată cum faci cel mai gustos cozonac moldovenesc din aluat opărit

Pentru aluat ai nevoie de:

1 kg făină albă pentru cozonac (000 nule)
400 ml lapte duce
350 gr. zahăr
3 ouă întregi și 4 gălbenușuri
200 gr. grăsime (eu pun jumătate unt și jumătate ulei; dacă aveți untură de pasăre/porc puteți să puneți cu aproximație câte o treime din fiecare: ulei, unt, untură)
50 gr. drojdie
arome ( după gust); eu pun așa:2 fiole esență rom sau 3 lingurițe rom
coja rasă de la 1 lămâie mare
2 lingurițe esență de vanilie sau 2 – 3 plicuri zahăr vanilinat
1 linguriță sare

Pentru uns ai nevoie de:

1 gălbenuș de ou
2-3 linguri lapte
3 – 4 linguri zahăr tos cu 3 linguri apă

Cum faci cozonac moldovenesc din aluat opărit
Cum faci cozonac moldovenesc din aluat opărit

Pentru umplutura de cremă de nucă cu cacao ai nevoie de:

300 g nucă măcinată
125 g zahăr
100 ml lapte
80 g unt
1 gălbenuș de ou (opțional)
1 lingură cacao
1/2 linguriță scortișoara
2 plicuri zahar vanilinat
Mod de preparare

Cum se face aluatul:

Se cerne de 2-3 ori făina, cu 8-10 ore înainte de a te apuca de treabă și se lasă într-un loc cald. Se pregătește întâi maiaua cu aluat opărit. Pentru aceasta, se iau 2-3 linguri (cca. 75 gr) de făină și se pun separat, într-un castron.

Se pun circa 200 de ml de lapte într-un ibric pe foc și se fierbe. Când laptele a început să clocotească se toarnă imediat peste cele 2-3 linguri de făină și se amestecă bine să se desfacă și să nu facă cocoloașe. Aluatul opărită va arăta ca o pastă și ea trebuie să rămână aproape caldă.

Separat, dar în același timp, se sfărâmă cu o furculiță cele 50 gr. drojdie într-un castron cu 2-3 linguri de lapte călduț. Se amestecă bine și se pune apoi o lingură de făină și 2-3 linguri de zahăr, după care se omogenizează. Se toarnă drojdia astfel pregătită peste aluatul opărit, ambele compoziții fiind călduțe și se amestecă bine.

Castronul cu maiaua rezultată se acoperă cu folie alimentară/ prosop curat și se lasă într-un loc cald cca.10-15 minute să crească, până ce își dublează volumul.

Restul de lapte se încălzește puțin cu o lingură de zahăr, amestecând până se topește zahărul. Într-un vas mic se amestecă untul cu uleiul în părți egale și se pun la foc mic până se topește untul, apoi se lasă la răcit la temperatura camerei.

Se separă gălbenușurile de albușurile care se lasă deoparte într-un vas. Se bat bine cu ajutorul mixerului gălbenușurile cu sarea, zahărul rămas (cca. 300 gr din care se mai opresc 2 linguri) și cel vanilat (sau esența), până se omogenizează și încep să se albească.

Se bat cele 3 albușuri bine cu mixerul, împreună cu un praf de sare, iar când spuma s-a întărit se adaugă 2 linguri de zahăr, continuând mixarea până se topește zahărul. Când toate ingredientele sunt pregătite și au ajuns între timp la temperatura camerei, se începe frământarea cozonacului.

Se ia maiaua crescută și se răstoarnă în vasul de frământat cu făina cernută, apoi se adaugă gălbenușurile bătute peste făină și maia și se amestecă cu o lingură de lemn sau spatulă. Peste făina amestecată cu drojdia și ouale se toarnă restul de lapte călduț și se amestecă cu o lingură sau cu mâna până ce acestea se incorporează. Se adaugă spuma de albușuri și se amestecă cu mâna până și acestea sunt incorporate în aluat.

Acum începem să frământăm aluatul în care se adaugă treptat câtă puțină grăsime călduță pe măsură ce se frământă, până se pune toată grăsimea. Se adaugă aromele (esența de rom și coaja de lămâie) și se continua frământarea aluatului.

După cca. 45 minute când toată grăsimea a fost incorporată, iar aluatul începe să formeze mici ”bășici” de aer și nu se mai lipește de mâini, se acoperă vasul cu aluat cu o folie alimentară unsă cu puțin ulei și un șervet curat de bucătărie și se lasă la loc călduț cca. 1 oră să crească. Până ăși dublează aluatul volumul, se pregătește umplutura şi tăvile de copt. Se ung tăvile cu ulei și se tapetează cu făină, sau mai simplu, se îmbracă cu hârtie de copt la interior.

Cum se face umplutura

Se pune laptele și untul la foc mic, până se topește untul, după care dăm deoparte și se lasă la răcit. Într-un castron se amestecă nuca măcinată, zahărul,cu cacao, scorțișoară și zahărul vanilat. Se toarnă amestecul de lapte și unt răcorit peste amestecul de nucă și se omogenizează bine până devine o cremă.

După ce aluatul și-a dublat volumul, se împarte în două sau trei părți egale. Fiecare parte se întinde cu mâna dată prin ulei. Atenție! Nu se folosește făcălețul! După ce am obținut un dreptunghi frumos, se întinde umplutura, apoi se rulează aluatul într-un sul. Pentru a fi mai frumoși, putem răsuci două suluri pentru a obține un cozonav împletit.

Cozonacii se coc în cuptorul încins prealabil la temperatura de 200°C, aproximativ 40-45 minute. După 15 minute se micșorează temperatura de coacere la 170-180°C. Se poate verifica dacă sunt copți cu ajutorul unei scobitori sau celebrul pai de mătură. După ce îi scoatem din cuptor, îi ungem cu zahăr umezit cu puțină apă. Vă urăm poftă bună!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×