Vremea rea continuă. ANM a emis noi avertizări cod galben și cod portocaliu de viscol

Daniel Scripcaru   
în Prognoza meteo
10/02/2020, 10:53
Vremea rea continuă. ANM a emis noi avertizări cod galben și cod portocaliu de viscol
ANM a emis noi avertizări cod galben și cod portocaliu de viscol. Sursa foto: agrointel.ro

Meteorologii au emis noi avertizări de vreme rea. Agenţia Naţională de Meteorologie a emis  cod portocaliu şi galben de viscol. Codul galben emis de meteorologii intră în vigoare astăzi la orele 14.00 şi expiră pe 11 februarie la orele 20.oo. Prognoza meteo arată că cel portocaliu intră în vigoare astăzi la ora 18.00 şi expirtă tot mâine la orele 20.00.

Cod portocaliu şi galben de ninsori şi viscol

Nu scăpăm de vremea rea nici în zilele ce urmează, transmite ANM. Meteorologii au emis două avertizări de vreme rea, cod portocaliu şi cod galben de ninosri şi viscol. Interval de valabilitate a avertizării de cod galben este valabil între 10 februarie, ora 14:00 şi 11 februarie, ora 20:00.

Codul galben vizează intensificări ale vântului în zona montană din Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania. În zonele înalte vor fi semnalate şi ninsoriviscolite. Vântul va prezenta intensificări şi va sufla cu viteze de 55-65 de kilometri la oră.

Căderi însemnate de zăpadă la munte

Acestea vor putea ajunge, izolat, şi la 90 de kilometri la oră. Vor fi înregistrate ninsori cu căderi masive de zăpadă în masivele montane din nordul ţării, în timp ce în rest, în Maramureş şi nord-estul Transilvaniei se vor înregistra precipitaţii mixte, la debutul codului, după care acestea se vor vor transforma în ninsori.

În Carpaţii Occidentali, precum şi în Carpaţii Meridionali se vor înregistra cantităţile de precipitaţii însemnate. Local, precipitaţiile vor depăşi 15 litri pe metrul pătrat, izolat acestea vor ajunge şi la 20-25 de litri pe metrul pătrat. strat consistent se va depune şi la altitudinile de peste 1500 de metri.

Ăn restul teritoriului, vântul va sufla cu viteze de 45-50 de kilometri la oră. Precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă. Izolat se vor semnala condiţii de polei, în timp ce în sud-vestul ţării ploile vor depăşi cantitatea de 10-15 litri pe metrul pătrat.

De asemenea, meteorologii au emis un cod portocaliu valabil în intervalul 10 februarie, ora 18:00 şi 11 februarie, ora 20:00. în acest timp vor fi semnalate intensificări ale vântului, viscol, precum şi vizibilitate redusă. Fenomenele anunţate vor avea loc în zonele înalte ale muhnţilor Bistrtiţa Năsăud, Maramureş, Suceava, Neamţ, Bihir şi Cluj.

De asemenea, în zonele înalte de munte din Bistriţa Năsăud, Mureş, Suceava, în intervalul menționat, vor fi intensificări ale vântului cu rafale ce vor oscila între 90 şi 1209 de kilometri la oră. Pe alocuri, în zonele anunţate va ninge viscolit, determinând o scăderea a vizibilității sub 50 de metri.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×