Prognoza meteo. Meteorologii anunţă cod portocaliu şi galben de viscol și ninsori în 14 județe

Daniel Scripcaru   
în Prognoza meteo
07/02/2020, 11:23
Prognoza meteo. Meteorologii anunţă cod portocaliu şi galben de viscol și ninsori în 14 județe
Meteorologii anunţă cod portocaliu şi galben de viscol. Sursa foto: digi24.ro

Meteorologii au anunţat vineri dimineaţă prognoza meteo care cuprinde o averizare de cod galben de ninsori şi viscol valabilă pentru 14 judeţe din ţară. De asemenea, există şi două avertizări nowcasting cod portocaliu şi galben pentru alte 4 judeţe. Aceste atenţionări vizează tot viscol şi ninsori.

Meteorologii anunţă cod portocaliu şi galben de viscol și ninsori în 14 județe

Meteorologii au lansat vineri dimineaţă noi avertizări de cod portocaliu şi galben de ninsori şi viscol pentru mai multe judeţe din ţară. Astfel, vineri până la orele 23.00, în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură vântul va sufla cu o viteză de până la 70 de kilometri pe oră viscolid zăpada.

De asemenea, aici, vizibilitatea va fi foarte scăzută. Avertizarea meteo vizează şi zona montană a judeţelor Prahova, Covasna, Buzău și Vrancea, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Dâmbovița,Caraș-Severin, Hunedoara şi Mehedinți.

Meteorologii anunţă la munte vânt de 140 de liometri la oră

O noua informare meteo care va fi valabilă până sâmbătă la rele 2.00 informează că vântul va sufla în estul sşi sudul ţării cu viteze de 45-55 de kilometri la oră, în timp ce la munte rafalele de vânt vor atinge viteze de peste 60 de kilometri la oră.

Şi aici zăpada va fi spulberată, afectând vizibilitatea. Vântul va sufla de altfel în toată ţara potrivit prognozei ANM, dar pe arii mai restrânse. De asemenea, se vor semnala precipitaţii sub formă de ninsoare, în general slabe cantitativ, în zonele montane, local în centrul şi estul ţării, precum şi în nordul şi sudul României, în cursul zilei de vineri 7 februarie.

ANM a emis şi două atenţionări nowcosting. Una de cod portocaliu, care semnalează în zona de munte a judeţelor Caraş Severin şi Hunedoara rafale de vânt de 120-140 de kilometri la oră, valabilă până la ora 10.00. Şi una de cod galben pentru zona montană a judeţelor Neamţ şi Suceava, unde rafalele de vânt vor sufla cu viteze de 90-100 de kilometri la oră. Această ultimă avertizare expiră la ora 8.00.

Zilele trecute, în România a fost emis cod roşu de ninsori şi viscol. Codul roşu a fost valabil începând de miercuri orele 22.00 şi a expirat joi dimineaţă. În acest timp zăpada şi haosul a pus stăpânire pe România. S-au înregistrat depuneri masive de zăpadă, fapt cea dus la încideri de drumuri, trenuri blocate cu călătorii în ele.

De asemenea, sute de oameni au rămas blocaţi în maşini, înzăpeziţi, fiind salvaţi pe tot parcursul zilei de joi, iar zeci de localităţi au rămas fără curent electric. În oraşe, căderile de zăpadă au adus haos, tramvaie au fost blocate în trafic, iar ciculaţia autovehiculelor a fost mult îngreunată.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×