Vortexul polar lovește în SUA! Vor fi temperaturi incredibil de scăzute

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
06/01/2020, 14:49
Vortexul polar lovește în SUA! Vor fi temperaturi incredibil de scăzute
Vortexul polar este așteptat să lovească America, Canada și nordul Europei. Sursa foto. pixabay.com

Vortexul de la Polul Nord a crescut în intensitate și dimensiune și este așteptat să lovească Statele Unite ale Americii, Canada și nordul Europei. Vortexul polar influențează masele de aer și clima de pe întregul continent nordic. 

Statele Unite ale Americii, răciri spectaculoase din cauza vortexului polar

Dacă până la jumătatea lunii decembrie masele de aer ce au pătruns în Europa au fost aplanate, acum situația s-a schimbat radical. Furia vortexului polar a crescut atât în intensitate, cât și în dimensiune, iar meterorologii anunță scăderi radicale de temperaturi.

Vortexul de la Polul Nord a început să crească rapid și se rotește cu o viteză uimitoare fiind așteptat să coboare spre altitudinile joase din Canada, nordul Europei și nordul Statelor Unite ale Americii. Cel mai probabil vortexul va lovi SUA cu o intensitate fără precedent aducând ger, viscol și ninsori masive.

Specialiștii americani prevăd o iarnă grea și pentru Europa unde ninsorile abundente vor începe să cadă din ianuarie – februarie. De asemenea, este posibil ca iarna să se prelungească până în martie – aprilie. Europa de vest, centrală și de est nu sunt afectată în momentul de față de vortexul polar.

Ce înseamnă vortexul polar și ce aduce

Specialiștii în meteorologie spun că vortexul polar înseamnă că circulația vânturilor puternice se desfășoară în sens invers acelor de ceasornic. Totodată, vortexul înconjoară cei doi poli al planetei, în cazul de față fiind vorba de Polul Nord.

Aceste vânturi puternice au tendința de a păstra aerul rece din atmosfera nordică în zona arctică. În general, vortexul crește în intesitate în perioada iernii și începe să scadă în sezonul cald, vara.

Meteorologul CNN International, Brandon Miller, este de părere că vortexul polar se poate întinde pe distanțe uriașe care pot atinge chiar și 2.000 de kilometri. Așadar, vortexul se învârte în direcția inversă acelor de ceasornic în jurul Polului Nord aducând ger, viscol și ninsori abundente.

Un asemenea vortex polar are loc în jurul Antarcticii fiind un element-cheie pentru vremea de iarnă din emisfera sudică.

În plus, vortexul de la Polul Nord atinge temperaturi de peste -90 de grade Celsius, iar în momentul de față viteza vântului a depășit 600 hm/h. Meteorologii transmit că este posibil ca vortexul polar să crească în următorii ani și să atingă viteze uimitoare apropiate de pragul supersonic în startosferă de peste 20 km altitudine.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×