Virologul Mihnea Boștină, adevărul despre coronavirus! „A fost de multă vreme prezis”, dar „este greu de privit în viitor”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
22/03/2020, 16:04
Virologul Mihnea Boștină, adevărul despre coronavirus! „A fost de multă vreme prezis”, dar „este greu de privit în viitor” GALERIE FOTO
Virologul Mihnea Boștină spune că un vaccin împotriva coronavirusului nu poate apărea mai devreme de un an. Sursa foto - hepta.ro

Virologul Mihnea Boștină a lămurit mai multe probleme despre coronavirus și a lămurit și câteva adevăruri nespuse. Acesta a transmis că există deja 15 vaccinuri potențiale aflate în diferite stadii de cercetare, dar niciunul nu ar putea fi gata în mai puțin de un an.

Virologul Mihnea Boștină, adevărul despre coronavirus!

„Un astfel de scenariu a fost de multă vreme prezis”, susține medicul român. Astfel, deși oamenii de știință au știut dinainte, nu se poate „privi în viitor”, spune virologul referindu-se la coronavirusul COVID-19.

Trebuie specificat că deși sunt multe variante pentru crearea unui vaccin, pașii pentru aprobarea oricărui tip de medicament sunt unii mărunți și lenți. Concret, niciun vaccin nu poate ajunge la populație mai devreme de 12 – 18 luni.

„A fost de multă vreme prezis”, dar „este greu de privit în viitor”

Mihnea Boștină consideră că primăvara ar putea fi o veste bună, deoarece acest coronavirus de tip nou poate urma o traiectorie similară cu cea a gripei de sezon. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, virologul explică de ce are nevoie acest tip de virus pentru a infecta o celulă.

„Doar 29.811 litere, de atât are nevoie SARS-CoV-2 pentru a-și impune punctul de vedere într-o celulă nou infectată. Aceste molecule de ARN conțin toată informația necesară pentru construcția unui comando de proteine”, a scris medicul român.

Mihnea Boștină explică ceea ce au prezis de multă vreme oamenii de știință, saltul virușilor de la o specie la alta fiind un fenomen comun, studiat și bine înțeles. De altfel, omul de știință ține un „Jurnal din anul coronavirusului”, publicat pe platforma Savantgarde.ro.

„Prin faptul că ariile sălbatice sunt din ce în ce mai reduse ca suprafață și pătrundem mult mai des și mai adânc în teritorii sălbatice, expunem specia umană la întâlniri dese cu noi tipuri de viruși. Ceea ce face un astfel de eveniment să devină mult mai probabil.

Dacă adăugăm la aceasta marea mobilitate a populației din ultima vreme, putem să înțelegem de ce un astfel de scenariu a fost de multă vreme prezis.

Am avut și două avertismente cu două virusuri din aceeași familie, în 2003 și în 2012. Din fericire, în ambele cazuri, virusul a putut fi eliminat. Pentru virologi nu e absolut nicio surpriză situația de față”, a mai notat acesta

„Pentru că este vorba „de un actor necunoscut, suntem forțați să îl înțelegem în timp record”, astfel că trebuie să înțelegem exact cum se transmite, care este efectul asupra organismului, care sunt factorii de risc… și multe alte detalii care sunt cunoscute în amănunt în cazul altor viruși”, a mai explicat virologul

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×