Viorica Dăncilă, amenințată cu activarea Articolului 7, la Strasbourg

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
15/01/2019, 18:09
Viorica Dăncilă, amenințată cu activarea Articolului 7, la Strasbourg
Viorica Dăncilă, amenințată cu Articolul 7, la Strasboug!

Liderul Partidului Alianța Liberalilor și Democraților din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a urat succes României la Strasbourg și a adăugat faptul că Bucureștiul nu este departe de activarea Articolului 7. Totul din cauza legilor justiției.

ALDE european este grupul din care mai face parte și ALDE din România, grup care este condus de Călin Popescu Tăriceanu. Ce prevede Aritolul 7 și cum funcționează în Tratatul UE?

Viorica Dăncilă, amenințată cu activarea Articolului 7, din cauza legilor justiției!

Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care urmează să demareze procedura de declanșare a Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei.  „Sper să nu apară un al treilea caz de Articol 7 împotriva Guvernului României, părerea mea este că nu sunteți departe de acest moment, continuând să ignorați opiniile comisiei de la Veneția”,

Viorica Dăcncilă la Strasbourg
Viorica Dăcncilă la Strasbourg

 „Tăriceanu mi-a promis la București ca Guvernul dvs vă modifică propunerile (privind reforma în justiție -n.r.) și se vor conforma propunerilor de la Comisia de la Veneția.”  Afirmațiile au fost făcute în prezența premierului Viorica Dăncilă, dar și a altor miniștrii precum: Eugen Teodorovici – ministrul Finanţelor Publice, Marius-Constantin Budăi – ministrul Muncii şi George Ciamba – ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Ce prevede Articolul 7?

„Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților. Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×