Articolul 7 din Tratatul UE. Ce prevede „Arma nucleară” împotriva statelor membre care încalcă valorile Uniunii

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
15/01/2019, 18:06
Articolul 7 din Tratatul UE. Ce prevede „Arma nucleară” împotriva statelor membre care încalcă valorile Uniunii
Articolul 7 din Tratatul UE este cea mai radicală procedră de sancțiuni

Parlamentul European a aprobat, miercuri, o rezoluție prin care demarează procedura pentru declanșarea ”armei nucleare” împotriva statelor membre care încalcă valorile Uniunii. Articolul 7 din Tratatul UE este cea mai radicală procedră dee sancțiuni care există în acest moment împotriva unui stat membrum ce ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei. Mai exact, Articolul poate duce în final la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în deosebi, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislațiile europene.

„Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Ce prevede Articolul 7

Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.

Articolul 7 din Tratatul UE.   Ce prevede „Arma nucleară” împotriva statelor membre care încalcă valorile Uniunii
Parlamentul European a aprobat, miercuri, o rezoluție prin care demarează procedura pentru declanșarea ”armei nucleare”

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot”, Articolul 7

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×