Violeta Alexandru, mesaj ferm pentru angajatori! „Nu trebuie abuzat de clauza de forţă majoră din contractul de muncă! Soluția e șomajul tehnic”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
12/03/2020, 17:18
Violeta Alexandru, mesaj ferm pentru angajatori! „Nu trebuie abuzat de clauza de forţă majoră din contractul de muncă! Soluția e șomajul tehnic” GALERIE FOTO
Violeta Alexandru vrea ca angajatorii să nu abuzeze de clauza de forță majoră. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a lansat un mesaj ferm pentru angajatori! Aceasta a transmis că nimeni nu trebuie să abuzeze de clauza de forţă majoră din contractele de muncă ale angajaţilor.

Violeta Alexandru, mesaj ferm pentru angajatori!

Mai mult de atât, oficialul liberal spune că încetarea contractului de muncă de pe o zi pe alta îi lasă pe lucrători fără nicio formă de venit. „În ceea ce priveşte angajaţii din mediul privat, (…) văd un pericol, în acest moment.

Sunt omul care înţelege constrângerile financiare pe care le au în acest moment angajatorii. În momentul în care ţi s-au întrerupt contractele, în momentul în care ai probleme de încasări, în mod evident e nevoie să iei soluţii excepţionale, pentru că nu mai ai resurse din care să acoperi salariile angajaţilor.

„Nu trebuie abuzat de clauza de forţă majoră din contractul de muncă! Soluția e șomajul tehnic”

Cu toate acestea, apreciez că nu trebuie să ne expunem pericolului ca angajatorii să apeleze din prima la clauza privind forţa majoră. Există variante alternative. Forţa majoră, în momentul în care este activată, lasă angajaţii fără nicio formă de venit.

Este vorba despre o clauză prin care angajatorul poate spune angajatului, în condiţii excepţionale, că de mâine nu mai vine la serviciu, ceea ce înseamnă că respectiva persoană nu mai beneficiază de nicio formă de sprijin, de niciun tip de sprijin pentru a putea să-şi continue viaţa în condiţii normale, beneficiind de resurse.

Şi cred că a venit momentul să dau un semnal în acest sens: Nu trebuie abuzat de clauza de forţă majoră din contractul de muncă!”, a afirmat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru a recomandat angajatorilor afectaţi economic de criza coronavirusului să aleagă varianta plasării angajaţilor în şomaj tehnic, în loc de activarea clauzei de forţă majoră.

„Trebuie găsite toate soluţiile, una dintre ele fiind, de exemplu, şomajul tehnic, prin care să păstreze legătura cu angajaţii, în sensul în care şomajul tehnic face ca o anumită perioadă, până se redresează entitatea respectivă, persoana să fie în situaţia de a-şi primi o parte din salariu, 75%, astfel încât, plecând de la premisa că respectiva societate se redresează, să poată reprimi personalul în care bănuiesc că a investit, în formarea lui, şi de care are nevoie pentru continuarea activităţii. (…)

Din punctul meu de vedere, aceasta este o clauză extremă şi cred că putem evita activarea ei, în condiţiile în care există resurse în companii care să permită acordarea unor bani sub formă de şomaj tehnic. Nu pot să apreciez pentru toţi angajatorii, sunt situaţii şi situaţii”, a explicat Alexandru.

De remarcat că Violeta Alexandru a cerut angajaţilor Inspecţiei Muncii să verifice dacă angajatorii iau cele mai bune decizii în beneficiul angajaţilor.

„Cu siguranţă, în perioada următoare, dacă se impune, va trebui să găsim o serie de soluţii pentru angajatori, astfel încât ei să nu intre în situaţii de blocaj şi din blocajul lor să decurgă consecinţe pentru angajaţi. (…)

Am cerut angajaţilor Inspecţiei Muncii şi Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să facă un efort şi să iasă, în această perioadă, din paradigma organului de control în cea a unei entităţi care vine în sprijinul angajatorilor.

Mesajele pe care le dau acum le voi transpune în instrucţiuni pe care angajaţii ITM să le aibă asupra lor şi să iasă din birou, să comunice cu angajatorii şi să se asigure că aceştia iau soluţiile legale pentru binele companiei pe care o conduc, respectiv pentru binele angajaţilor”, a adăugat Violeta Alexandru.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×