Victor Costache. „România va trece prin stare de alertă. Va fi luată o decizie rapid, în perioada care urmează”

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
14/03/2020, 09:50
Victor Costache. „România va trece prin stare de alertă. Va fi luată o decizie rapid, în perioada care urmează”
Victor Costache. "România va trece prin stare de alertă". Sursa foto: Facebook

Ministerul Sănătăţii se pregăteşte pentru intrarea României în stare de alertă din cauza epidemiei de coronavirus. Decizia urmează să fie luată în perioada următoare. Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în România a ajuns la 95.

Victor Costache. „În scurt timp, România va trece prin stare de alertă”

Autorităţile din ţara noastră se pregătesc pentru ce este mai rău în ceea ce priveşte epidemia de coronavirus. În următoarele zile ar putea fi decretată starea de alertă. „În România probabil vom trece prin starea de alertă, este un scenariu la care echipa noastră lucrează și va fi luată o decizie rapid, în perioada care urmează”, a anunțat ministrul interimar al sănătății, Victor Costache la Digi24.

În stare de alertă se iau alte măsuri, iar circuitele birocratice vor fi scurtate. Astfel, echipamentele necesare pentru tratarea cazurilor de coronavirus vor putea fi achiziţionate mai repede.

După 100 de persoane infectate cu coronavirus se trece la scenariul 3

Cu cele 95 de cazuri de persoane depistate ca fiind purtătoare de COVID-19, România se îndreaptă către scenariul 3, respectiv planul făcut de autorităţi în cazul depăşirii numărului de 100 de persoane bolnave.

Acest scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important și cel mai greu ne va fi când vom trece – și este foarte posibil – în scenariul 4. Întârziem cât mai mult această trecere – și mă refer când vom depăși 1.000 de pacienți.

Deocamdată, și la acest număr de pacienți – aproape 90 câți avem în momentul de față – ne permitem încă luxul să internăm toți pacienții, inclusiv formele ușoare în spitalele și secțiile de boli infecțioase, într-o izolare strictă, în dorința de a limita răspândirea acestui virus.

Știm din greșelile altor țări, atunci când formele ușoare au fost lăsate la domiciliu, uneori nu se respectă această carantinare la domiciliu și atunci virusul se răspândește mai repede”, a explicat Victor Costache.

Victor Costache susţine că prin măsurile pe care România le-a luat pînă acum a reușit să întârzie înmulţirea cazurilor de coronavirus.

Era foarte greu să nu avem acest virus și pe teritoriul României. Am luat și măsuri foarte drastice împreună cu primul-ministru, ați văzut că am fost a doua sau a treia țară din Europa care a impus încetarea traficului aerian, a traficului feroviar, a traficului rutier greu (din Italia – n.r.) și am reușit să întârziem această creștere, dar evident, într-un final, inevitabilul s-a produs și ați văzut că marea majoritate a pacienților au venit din alte țări, deci încă nu avem o răspândire pe teritoriul României”, a mai spus Victor Costache.

Ce măsuri s-au mai luat în România împotriva coronavirusului

Deja am luat foarte multe măsuri. Pentru a se limita o posibilă criză, cu tot ce înseamnă medicamente și materiale sanitare, am interzis zilele acestea exportul paralel și astfel zeci de TIR-uri cu materiale și materiale sanitare care ar fi părăsit țara noastră au fost întoarse înapoi.

Am interzis orice congres și simpozion medical, tocmai cu scopul de a proteja resursa umană atât de prețioasă în aceste moment”, a completat Victor Costache.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×