Klaus Iohannis, noi detalii despre românii confirmați cu coronavirus: „Am constatat că starea lor este bună”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
11/03/2020, 17:00
Klaus Iohannis, noi detalii despre românii confirmați cu coronavirus: „Am constatat că starea lor este bună”
Klaus Iohannis susține că starea pacienților români infectați cu coronavirus este bună. Sursa foto: hepta.ro

Klaus Iohannis a oferit noi detalii în privința cetățenilor români confirmați până în momentul de față cu noul coronavirus. Președintele României a solicitat autorităților să-i prezinte informații concrete în legătură cu starea de sănătate a fiecăreia dintre cele 36 de persoane infectate deja cu agentul patogen care se răspândește pe zi ce trece.

Klaus Iohannis susține că starea românilor infectați cu coronavirus este bună

Potrivit șefului statului, toți pacienții testați pozitiv cu COVID-19 se află în stare bună, majoritatea fiind asimptomatici sau acuzând doar simptome ușoare, specifice banalei răceli. Chiar dacă în cazul celor vârstnici ar putea apărea unele complicații, acestea vor fi la rândul lor ținute sub control. Totodată, președintele a ținut să demonteze mitul conform căruia „acest virus este unul ucigaș”, dezmințind astfel toate „scenariile apocaliptice” răspândite în spațiul public.

Înainte să spun două cuvinte despre măsurile economice pe care le vom adopta în urma crizei coronavirusului, aș dori să vă spun că m-am interesat un pic de starea celor găsiți pozitiv și am constatat că starea lor este bună. Mai mulți dintre ei nu au niciun simptom, unii au doar simptome ușoare de răceală, iar pentru unii mai în vârstă au o stare de sănătate acceptabilă.

Asta ca să distrugem mitul că acest virus este unul ucigaș, pentru că am citit o serie de scenarii apocaliptice. Sunt foarte mulțumit de felul în care Guvernul Orban gestionează această criză, măsurile au fost luate la timp și vreau să-mi exprim aprecierea pentru felul în care acționează autoritățile”, a spus Klaus Iohannis înaintea ședinței grupului de lucru inter-instituțional pentru măsuri economice.

Mesaj de solidaritate pentru președintele Italiei

De asemenea, în cursul zilei de miercuri, 11 martie, președintele a transmis un mesaj de solidaritate omologului său italian, Sergio Mattarella, în contextul momentelor dificile prin care trec atât autoritățile, cât și cetățenii din Peninsulă. Președintele României subliniază că atât solidaritatea europeană, cât și cea umană, trebuie să se afirme din nou pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Mă adresez dumneavoastră într-un moment dificil pentru cetățenii noștri, în care cooperarea la nivel bilateral și european este esențială pentru a combate o urgență sanitară globală și pentru a încuraja o informare corectă și eficientă a populației.

Doresc să adresez un mesaj de solidaritate poporului italian, compasiune pentru familiile victimelor și gândurile noastre de însănătoșire celor infectați cu virusul COVID-19. Totodată, vă asigur de disponibilitatea noastră deplină de colaborare pentru a identifica cele mai bune soluții și măsuri pentru eradicarea acestei maladii, combaterea efectelor de panică pe care le-a generat, precum și relansarea economiei și piețelor financiare după dispariția crizei.

Autoritățile române rămân implicate și vigilente, considerând că este esențial să tratăm pericolul cu care ne confruntăm cu maximă responsabilitate pentru limitarea propagării virusului, având în vedere și numărul ridicat de cetățeni români aflați pe teritoriul italian.

Numeroși cetățeni români lucrează în structurile sanitare din zonele cele mai expuse din Italia, contribuind la efortul comun de a alina suferințele celor afectați. Apreciem eforturile deosebite depuse de Italia și considerăm că, în această circumstanță, solidaritatea europeană, dar mai ales cea umană, trebuie să se afirme din nou”, se arată în mesajul transmis de Klaus Iohannis omologului său italian.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×