Victor Costache, dezvăluiri din postura de ministru demis: „România are capacitatea de a testa 4000 de oameni pe zi”

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
27/03/2020, 15:48
Victor Costache, dezvăluiri din postura de ministru demis: „România are capacitatea de a testa 4000 de oameni pe zi”
Victor Costache și-a dat demisia! Ministrul Sănătății a renunțat la mandat în plină criză de coronavirus

Fostul ministru al sănătății Victor Costache a vorbit despre demisie, explicând că va rămâne un simplu consilier pe probleme medicale al Guvernului Orban. De asemenea, Costache a explicat de ce România nu se confruntă momentan cu o situație critică asemeni Italiei sau Spaniei.

Costache a vorbit despre demisie

Victor Costache a părăsit „barca” în plină furtună, cel mai probabil în urma declarațiilor nefericite pe tema testării tuturor bucureștenilor pentru COVID-19. În realitate, nu era vorba de toți bucureștenii ci de un eșantion pentru un „screening” de aproximativ 10.000 de oameni.

Costache a recunoscut că nu deținea toate datele problemei în momentul declarației, dar a dat asigurări că va rămâne alături de Guvernul Orban.

„În niciun caz n-am părăsit corabia în timpul furtunii. Rămân alături de colegii mei dacă mai au nevoie de expertiza mea. Proiectul de testare în masă a bucureștenilor a fost prezentat contracronometru.

Vorbeam de o strategie identică celei din Coreea de Sud, va fi un sondaj de opinie, se va lua un eșantion care reprezintă toată populația României. Nu știam în acel moment că nu e vorba de toată populația Bucureștiului, nu știam cât de mare e eșantionul, știam că este un eșantion reprezentativ foarte mare”, a mărturisit Costache la Digi 24.

De asemenea, fostul ministru e convins că România poate „învinge boala”, însă a făcut mai multe comparații forțate cu țări precum Italia sau Spania, țări unde numărul de teste efectuate este mult mai mare decât cel din România.

Unii ne-am pregătit mai bine, alții mai puțin bine, sunt țări cu zeci de mii de cazuri și țări unde lucrurile au fost ținute sub control.

E o boală simplă, dar brutală. Am crescut capacitatea de testare, avem 29 de centre și așteptăm 180.000 de teste. Avem o capacitate undeva la 4000 de teste pe zi în acest moment.

Stăm bine dacă ne comparăm cu alte țări din Europa, suntem departe de zecile de mii de îmbolnăviri și mii de morți din țările europene, vă asigur că dacă n-am fi avut acel val de veniri din Europa, am fi avut mult mai puține cazuri. COVID-19 a început pentru toți, pentru România, Franța, Ungaria, nu suntem în situația Italiei, dar putem ajunge dacă nu respectăm strategia, dacă relaxăm măsurile luate”, a punctat Costache.

România se apropie cu pași repezi de pragul de 2000 de cazuri de oameni infectați cu coronavirus, cu toate că nivelul de testare în țara noastră rămâne la un nivel scăzut comparativ cu marile puteri ale lumii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×