Victor Costache: ”90% din cazurile de coronavirus sunt de import. Strategia de luptă este de tip militar”

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
18/03/2020, 09:15
Victor Costache: ”90% din cazurile de coronavirus sunt de import. Strategia de luptă este de tip militar”
În Bucureşti, după personalul medical, începem cu testarea fiecărui cartier în parte. Pacienţii spitalelor sunt şi ei testaţi.Foto: Hepta

Victor Costache, ministrul Sănătății, a spus, la Antena 3, că circa 90% din cazurile de infecție cu  coronavirus sunt ”de import”, combaterea epidemiei fiind deocamdată ”mult sub capacitatea de explozie” a sistemului sanitar.

”Am luat măsuri dure ca în  China”

Ministrul a precizat că epidemia din România are drept cauză sosirea multor români din străinătate, răspândirea în interiorul țării fiind limitată încă.

Suntem mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar. De aceea suntem proactivi. Echipa de miniștri a luat măsuri foarte dure, de tipul celor luate în China. Avem încă un număr mic de pacienți, dar care se distribuie uniform pe teritoriul României. Se distribuie uniform deoarece a fost acest influx masiv de români întorși din afară. 90% din cazuri sunt cazuri de import”, a declarat Victor Costache.

Acesta a apreciat că strategia de combatere a bolii se axează în primul rând pe componenta logistică fiind în curs achizițiile de materiale necesare în cazul unei răspândiri mai largi.

Strategia de luptă este o strategie de tip militar, este o bătălie logistică. Avem experți în logistică de la Ministerul Apărării Naționale şi reuşim împreună să organizăm baza de date, stocurile pe care le avem la nivel național. Acum suntem într-o relativă penurie, dar avem tot ce trebuie pentru spitalele de fază unu. Institutele de boli infecţioase din ţară sunt primele care primesc pacienţi şi avem acolo o capacitate de absorbţie de 2.200 de pacienţi. În a doua fază se adaugă institutele de pneumologie cu încă câteva mii de paturi. La faza a treia se adaugă spitalele de urgenţă şi spitalele universitare. La faza a treia sper să nu ajungem”, a spus ministrul Sănătății.

Spitale în corturi

În perioada de tranziție dintre a faza a doua și a faza a treia de diseminare a bolii, în București se vor organiza spitale mobile.

Sunt o structură tip container – cort, o structură hibridă folosită foarte mult pe teatrele militare foarte mult”, a precizat ministrul Sănătății.

Potrivit statisticii dată publicității marți seara, în România s-au înregistrat 217 cazuri de persoane infectate, iar 19 dintre acestea au fost declarate vindecate.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×