Ce înseamnă Scenariul 3 şi Scenariul 4 de luptă contra COVID 19. Măsurile drastice pe care le-ar putea lua autorităţile UPDATE

Daniel Scripcaru   
în Stiri mondene
14/03/2020, 12:25
Ce înseamnă Scenariul 3 şi Scenariul 4 de luptă contra COVID 19. Măsurile drastice pe care le-ar putea lua autorităţile UPDATE
Ce presupune scenariile 3 ş4 de luptă împotriva coronavirusului. Sursa foto: profimediaimages.ro

România se află încă în scenariul 2 de combatere a coronavirusului, potrivit planului autorităţilor române. Scenariul 3 va fi aplicat după depăşirea numărului de 100 de pacienţi infectaţi, în timp ce scenariul 4, cel mai îngrozitor, va fi aplicat în cazul în care numărul oamenilor infectaţi cu coronavirus depăşeşte 2000 de cazuri.

UPDATE, ora 12.22: Grupul de Comunicare Strategică a transmis un comunicat în care face precizări asupra Scenariului 3 care ar fi urmat să fie aplicat de autorităţi după ce se va depăşi pragul de 101 cazuri.

Precizări referitoare la Scenariul 3, în urma solicitărilor formulate de mass-media: Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.

Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19).

Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus.

În acest sens, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv. Totodată, menționăm faptul că, față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.

Măsuri deja adoptate care fac parte din Scenariul 3, înainte de a se intra efectiv în Scenariul 3:

• Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane.

• Limitarea activităților colective.

• Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie

• Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat)

• Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.

La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus(COVID-19)

Ce presupun scenariile 3 şi 4 din planul de combatere a coronavirusului în România

Pentru fiecare scenariu, autorităţile din România au îndeplinit nişte măsuri, completarea forularelor cu datele personale la intrarea în ţară, introducerea termo-scanerelor la intrările din ţară, restricţiile de călătorie, suspendarea călătoriilor cu alte state unde s-au înregistrat multe cazuri de infecţii cu coronavirus…etc.

Numărul total al îmbolnăvirilor cu coronavirus în România se aproipe de 100 de persoane infectate, astfel încât, acum, specialiştii români se pregătesc pentru intrarea scenariului 3 de acţiune din planul de combatere a epidemiei de COVID-19.

Ce presupune scenariul 3 de combatere a coronavirusului

Spitalele funcţionează diferit faţă de programul obişnuit, iar medicii vor putea fi chemaţi la muncă chiar dacă sunt în zilele libere, scrie libertatea.ro. De asemenea, zonele unde sunt ţinuţi bolnavii de coronavirus vor fi mărite, iar ceilalţi pacienţi vor fi mutaţi în „spitale de suport”, acestea fiind stabilite de autorităţi.

Ţinând cont că 10% din cazurile de coronavirus devin grave, 10% din paturile de la terapie intensivă vor fi păstrate pentru aceste cazuri. La nivel naţional înseamnă 400 de locuri la terapie intensivă pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, aflaţi în stare gravă.

Scenariul 3 mai prevede că infecţiile cu coronavirus grave vor avea întâietate înaintea cazurilor care nu sunt urgente.  De asemenea, în scenariul 3 vor fi luate măsuri mai restrictive în ceea ce priveşte mobilitatea populaţiei, în zone de focar şi în marile oraşe.

Ce se întâmplă la intrarea scenariului 4 în acţiune

Scenariul 4 de combatere împotriva coronavirusului este coşmarul oricărei ţări. Acesta presupune infectarea a mai mult de 2.000 de oameni, conform lui Raed Arafat. Se presupune ca la scenariul 4 graniţele României să fie închise.

Atunci, se vor lua măsuri similare cu cele luate de autorităţile italiene. Mişcarea pupulaţiei va fi limitată, iar unele zone, acelea unde vor fi multe cazuri de coronavirus, vor intra în carantină strictă.

O altă măsură care se va lua odată cu intrarea scenariului 4 în vigoare va fi interzicerea adunărilor sub 100 de persoane. De asemenea, în cazul în care numărul persoanelor infectate cu coronavirus în România va sări de 2000, barurile, restaurantele, precum şi cele care au alt specific decât cel alimentar sau medical vor fi închise.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×