Românii care au lucrat în străinătate, cel puțin un an, cu acte în regulă, pot obține pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, dacă îndeplinesc anumite criterii legate de vechimea în muncă. Așadar, cei care au muncit un an peste graniță, cu un contract aferent de muncă, pot solicita o pensie, dacă îndeplinesc toate condițiile de pensionare din țara respectivă, dar și din țara de origine.
Astfel, veniturile din pensia de străinătate li se plătesc de statul în care au lucrat, iar ele se pot transfera în România în lei, la cursul BNR din ziua plății. Procedurile necesare prin care pot fi luați atât anii de vechime și cei lucrați în străinătate, cât și cei lucrați în străinătate:
Vești bune pentru românii care au lucrat în străinătate! Aceștia pot solicita pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată
Oamenii pot depune dosarul de pensionare la Casa Județeană de Pensii(CJP) din județul în care sunt domicialiați la data la care întreunesc condițiile legislative din țară pentru a putea ieși la pensie: ”De exemplu, un bărbat care acum lucrează în străinătate și face 65 de ani în februarie își poate depune dosar de pensionare la Casa de Pensii din județul unde are domiciliul pe buletin și la calculul pensiei se ia în considerare vechimea realizată în România și vechimea realizată într-un alt stat cu care România are încheiate convenții. Noi avem încheiate acorduri bilaterale cu toate statele din Uniunea Europeană și cu multe alte state din lume, cum ar fi Canada, Elveția etc.”
Românii trebuie să se intereseze de condițiile de pensionare din țara în care au muncit
Iar, în cazul în care persoana hotărăște să se pensioneze în alt stat cinci-zece ani ori orice altă perioadă, atunci își poate depune dosarul în România, însă anii munciți peste graniță i se vor luat în calcul ca și vechime. Principala condiție pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se luat în calcul vechimea dintr-un alt stat este de a fi lucrat, cu acte în regulă, mai mult de un an în acel stat.
De asemenea, românii care lucrează peste graniță trebuie să se intereseze de condițiile de pensionare din țările în care muncesc, pentru a li se adăuga la pensie acea vechime, căci fiecare stat are condițiile sale de vechime minimă și de limită de vârstă.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet