Românii care lucrează în străinătate sunt obligați să depună o declarație la ANAF! Ce riscă în caz contrar

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
26/11/2018, 12:01
Românii care lucrează în străinătate sunt obligați să depună o declarație la ANAF! Ce riscă în caz contrar GALERIE FOTO
Ce declaraţie trebuie să depună la ANAF românii care lucrează în străinătate

ANAF a anunţat că românii care lucrează în străinătate vor trebui să completeze o declaraţie, în cazul în care stau peste graniţă mai mult de 183 de zile şi obţin venituri în acest timp.

Şi invers, persoanele fizice care sosesc în România şi stau peste cele 183 de zile, trebuie să completeze formularul denumit „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România” şi să-l depună la ANAF:

Românii care lucrează în străinătate sunt obligați să depună o declarație la ANAF

ANAF a emis un comunicat pentru cei care au nevoie de aceste informaţii: „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală realizează schimb reciproc de informaţii cu diverse state. Schimbul automat de informaţii cu Statele Membre ale Uniunii Europene se realizează în baza Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal, transpusă în legislaţia naţională în Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, art. 291 prevăzând sfera de aplicare şi condiţiile schimbului automat obligatoriu de informaţii.

În ceea ce priveşte schimbul automat dintre România şi statele Non-EU, acesta se realizează în baza Convenţiilor pentru evitarea dublei impuneri, pentru prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitul pe venit şi pe capital care se încheie cu fiecare jurisdicţie în parte. Având în vedere cele mai sus menţionate, invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora şi de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere şi a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convenţiilor de evitare a dublei impuneri şi a Codului fiscal.

Sediul ANAF, fotografiat din exterior
Sediul ANAF

În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situaţiei fiscale proprie, autorităţile au obligaţia de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislaţia fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internaţional de informaţii”, se arată în comunicatul emis de ANAF.

În caz contrar, conform ANAF se vor începe demersurile legale: „În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situației fiscale proprie, organele fiscale au obligația de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislația fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internațional de informații”, se mai arată în informarea de la ANAF.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×