Anunț ANAF: „Contractele de închiriere nu mai trebuie înregistrate”

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
25/10/2018, 13:15
Anunț ANAF: „Contractele de închiriere nu mai trebuie înregistrate”
Proprietarii de locuin'e ]n chirie nu mai trebuie s[ ]nregistreze contractele la ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală a făcut un anunț care îi vizează pe cei cu apartamente în chirie, anume că nu mai trebuie înregistrate contractele de închiriere la organul fiscal central competent. De asemenea, noul proiect are și formularul tip „Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune”.

Ordinul emis de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală este cel cu nr. 1985/2012. Astfel, cu ajutorul Ordonanței de Urgență Guvernului cu numărul 18/2018, s-a eliminat Codul Fiscal care cerea veniturile din cedarea folosinței bunurilor de înregistrare a contractelor la organul fiscla revenite persoanei fizice.

ANAF modifică procedura de înregistrare a contractelor de chirie

Agenția Națională de Administrare Fiscală a decis lipsa înregistrării contractelor de chirie. Așadar, contractul în cauză nu va mai deține titlu executoriu, iar chiriașul care nu achită lunar suma decisă la început, va putea fi executat doar printr-o hotărâre a instanței.

Cu toate acestea, dacă ANAF nu mai cere înregistrarea contractului de chirie, nu este obligatoriu ca proprietatul în cauză să nu o facă, mai ales dacă aceștia pun în fucnțiune apartamentul personalor care decontează precum: salariații justiției, agenții de poliție sau oamenii care lucrează în domeniul unităților militare.

Care este părerea unui avocat privind noul proiect ANAF?

„În lipsa unui contract, îi este extrem de dificil proprietarului să intre în locuință dacă chiriașul se opune. În lipsa unui contract, este dificil de dovedit chiria, e dificil de inspectat locuința sau de limitat numărul de persoane care stau efectiv acolo.

În lipsa unui contract, este dificil să cunoașteți drepturile, anume care reparații sunt ale proprietarului, care ale chiriașului, cine ce datorii trebuie să plătească privitor la imobil, o strategie de terminare a contractului, eventuale penalități la încheierea în avans etc”, a declarat avocata Liliana Grădinaru în decursul anului trecut.

Care sunt obligațiile chiriașului și ale proprietarului?

Proprietarul trebuie să aibă în vedere:
Să predea chiriașului bunul
Să mențină bunul într-o stare de folosință
Să asigure chiriașului folosința bunului

 Ce obligații are chiriașul:
Să ia în primire bunul
Să plătească suma discutată la termenul stabilit
Să folosească bunul cu prudență
Să restituie bunul în starea în care i s-a predat

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×