Vești bune pentru militari! Vor primi diurne zilnice de până la 140 de euro

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
20/01/2020, 21:45
Vești bune pentru militari! Vor primi diurne zilnice de până la 140 de euro
Militarii români vor primi diurne mai mari, în funcție de gradul de pericol al țării în care se desfășoară misiunea. Sursa foto: pinterest.com

Militarii români vor primi diurne mai mari, în funcție de gradul de pericol al țării în care se desfășoară misiunea. Măsura este prevăzută într-o hotărâre adoptată în cadrul ședinței de Guvern de luni, 20 ianuarie.

Cresc diurnele pentru militari. Vor primi până la 140 de euro pe zi

Actul normativ prevede creșteri substanțiale, soldații urmând să primească până la 140 de euro pe zi. Nu au fost uitați nici maiștrii militari, care vor încasa de la 70 la 120 de euro, imediat ce proiectul va intra în vigoare.

Diurna pentru militarii aflați în misiuni în afara teritoriului statului român de la 90 de euro la maxim 140 de euro pe zi, în funcție de gradul de pericol al țării în care se desfășoară misiunea.La maiștrii militari,de la 80 până la 130 de euro pe zi, iar la soldați de la 70 până la 120 de euro„. se arată în textul hotărârii de Guvern.

Hotărârea a fost inclusă pe ordinea de zi suplimentară. Anunțul ministrului Apărării

Trebuie spus că acest document nu figura pe agenda inițială anunțată înaintea ședinței de Guvern de luni, fiind introdusă pe ordinea de zi suplimentară. Actualul Executiv își respectă astfel promisiunile făcute în urmă cu ceva timp militarilor români.

Am promis, alături de Premierul României Ludovic Orban că vom mări diurnele militarilor români care execută misiuni în teatrele de operaţii. Am făcut această declaraţie comună în data de 14 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, alături de ministru economiei, Virgil-Daniel Popescu ”, a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Astăzi, cu sprijinul premierului şi al miniştrilor din Cabinetul Orban am adoptat prima Hotărâre de Guvern care corectează după aproximativ 10 ani valoarea diurnelor pentru cei mai expuși militari români: cei care execută misiuni în condiţii reale de luptă în teatrele de operaţii externe”, a mai spus oficialul.

Totodată, Ministerul Apărării Naționale (MApN)  anunță că în momentul adoptării hotărârii de Guvern care stabilește creșterea diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii s-a ținut cont și de faptul că, în ultima perioadă, securitatea din teatrele de operații s-a modificat. Prin urmare, riscurile la care se expun soldații noștri au crescut, se arată într-un comunicat al instituției.

În acest mod se vor pune în practică prevederile art. 26 din Legea nr. 121/2011 și se va asigura un tratament echitabil în acordarea drepturilor reglementate în proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, care participă la aceleași tipuri de misiuni și operații sau la unele similare, în afara teritoriului statului român”, precizează reprezentanții MApN.

În plus, aplicarea acestei hotărâri nu necesită alocarea unor sume suplimentare. Fondurile necesare se încadrează în limitele aprobate anual prin bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, anunță Ministerul Apărării Naționale.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×