Ce salarii încasează soldații care au luptat în Afganistan și Iraq

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
29/10/2018, 09:01
Ce salarii încasează soldații care au luptat în Afganistan și Iraq
Imagine cu soldații pe frontul de luptă

Iată ce salarii încasează soldații care au luptat în Afdanistan și Iraq. În dex, cuvântul soldat e definit așa: ”Militar care nu are niciun grad, militar care își execută stagiul”, așadar, asta putem defini, însă efortul pe care aceștia îl depun, nu. Cu toții îi vedem, după ce mult timp stau în umbră, la Paradele militare de Ziua Internațională a României, iar ei luptă de mai bine de 15 ani de zile în Afganistan și Iraq. Pentru acest lucru, sunt și răsplătiți financiar, plus diverse plusuri ce reprezintă sporuri pentru operare în zonele de conflict. Potrivit informațiilor date de Ministerul Apărării Naționale, la o astfel de misiune dificilă, militarii, mai ales cei de elită, primesc o soldă normală, însă și o primă care este egală cu ssalariul lunar al acestora. În tot timpul luptei pe front, militarii care fac parte din Forțele pentru Operații Speciale primesc în fiecare lună o soldă dublată, dar și un bonus pentru riscul pe care și-l asumă, care reprezintă un procent de 30% din solda funcției fiecăruia.

În privința diurnelor, soldații care sunt plecați la misiuni în teatrele de operații primesc suma de 90 de euro pe zi, în timp ce subofițerii primesc până în 70 de euro pe zi. Pe lângă cele enumerate mai sus, aceștia mai primesc 1 euro pentru ceea ce se numește ”legătura socială cu familia”. Pe scurt, făcând un calcul, pentru perioada în care cei bravi sunt plecați de lângă familiile lor, au parte de o remunerație de 2,3 ori, plus ceea ce primesc în mod normal lunar, adică suma de 2.820 de euro. Suma cea din urmă este reprezentată după cum am spus mai sus de diurnă și banii pentru legătura cu cei dragi.

Salariile încasate de soldații care au luptat în Afganistan și Iraq

Pensii incasate de soldatii plecati în afganistan si iraq
Fotografie în care apar soldații României pe frontul de luptă

Pentru cei mai mari în grad, lucrurile stau diferit. Aceștia primesc lunar suma de 5.239 de lei, plus 2.200 de euro, totalul fiind de aproape 3.500 de euro pe lună. În ceea ce-i privește pe ofițeri, aceștia primesc în fiecare lună suma de 7.238 de lei și 2.820 de euro, care rezultă aproximativ 4.380 de euro. Maiorii au un salariu lunar de 8.774 lei, la care se adaugă 2.820 euro și rezultă aproape 4.715 euro. Pe de altă parte, coloneii încasează lunar suma de 13.857 de lei, la care se adaugă diurna și banii ce țin de legătura cu cei apropiați, iar de aici rezultă aproximativ, depinzând desigur de cursul valutar, 5.800 de euro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×