Vești bune pentru mamele din România! Ce valoare va avea indemnizația de creștere copil

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
12/03/2019, 09:47
Vești bune pentru mamele din România! Ce valoare va avea indemnizația de creștere copil GALERIE FOTO
Mamicile vor primi Indemnizatia pentru cresterea copilului anterior, daca aceasta este mai mare

Vești bune pentru mamele care au un venit mai mic în timpul celei de-a doua sarcini, decât în cazul primei sarcini! Un proiect de Lege prevede acordarea indemnizației de creștere a copilului anterior, dacă aceasta este mai mare decât indemnizația pe care părintele ar primi-o pentru noul copil care urmează să vină pe lume.

Mămicile vor primi indemnizația pentru creșterea copilului anterior, dacă aceasta a fost mai mare

Proiectul, iniţiat de parlamentari UDMR, PNL, PSD şi minorităţi, prevede ca, „în cazul în care rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit în cazul copilului anterior, să se acorde cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului anterior”.

„De asemenea, se doreşte reglementarea expresă a obligativităţii angajatorului de a aproba concediul pentru creşterea copilului şi reglementarea interdicţiei angajatorului de a dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în această perioadă, iar această formă de protecţie să se prelungească pe o perioadă de şase luni după revenirea definitivă a salariatului la locul de muncă”, potrivit raportului întocmit de Comisia pentru muncă.

Angajatorul va fi obligat sa o mentina pe mamica cel putin sase luni la locul de munca, dupa ce revine din concediul maternal

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată

Conform prevederilor art. 11 al OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, „cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat dreptul la concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, de regulă aceasta fiind tatăl copilului. În situaţia în care nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia”.

Practic, indiferent dacă tatăl solicită sau nu dreptul la concediu, perioada mamei rămâne de 11 luni, iar dacă tatăl nu solicită acest drept concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună. În practică, apare deseori situaţia în care angajatorul ori nu aproba acest concediu de o lună pentru creşterea copilului ori dispune încetarea raportului de muncă sau de serviciu după revenirea definitivă a salariatei/salariatului, se arată în expunerea de motive a textului de act normativ.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră legislativă sesizată.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×