Concediu de creștere copil: veniturile din drepturi de autor nu se mai iau în calcul

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
09/09/2018, 10:53
Concediu de creștere copil: veniturile din drepturi de autor nu se mai iau în calcul
Concediu de creștere copil: veniturile din drepturi de autor nu se mai iau în calcul

Veniturile din drepturi de autor nu se mai iau în calcul la obținerea indemnizației pentru mamele aflate în condeiu de creșetere copil. În procesul introducerii unui mecanism al declarației unice pentru persoanele fizice, autrițățile au considerat să scoată chiar din luna martie a anului curent veniturile de autor din sfera veniturilor independente.

Concediul de ceștere al copilului va fi din luna martie a anului 2018. Care sunt veniturile din drepturi de autor obținute de români? Ce nu li se va mai lua în calcul mamelor pentru îndmnizație?

Concediul de creștere copil: Ce venituri nu li se mai iau mamelor în calcul pentru îndemnizație?

Veniturile din drepturile de autor obținute de români nu mai sunt luate în calcul la intrarea în concediul pentru creșterea copilului. O persoană care obține concomitent salariu și drepturi de autor nu este afectată, însă apar probleme la una care obține venituri din a doua sursă. Luna martie 2018, veniturile din drepturi de autor nu mai sunt încadrate în Codul Fiscal, la venituri independente, pentru concediul de maternitate. Modificarea aceasta este operată la acel moment prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr 18/2018.

Mecanismul declarației unice pentru persoanele fizice a fost introdus de Executiv. Consecințele nedorite apar pentru persoanele fizice din sfera veniturilor independete care vor să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului. Începând din luna martie 2018,cei care iau concediu de creștere au de suferit. Veniturile din drepturi de autor nu mai sunt luate în calcul la stagiul necesar obținerii acestui tip de concediu. Aceste lucruri au fost semnalate de parlamentarul Iulian Bulai.

mama si tata in pat alaturi de bebelus
Mamele sau tații care au venituri din drepturi de autor separat nu le mai pot folosi pentru obținerea indemnizației de creștere copil, în perioada concediului

Întocmai ordonanței de urgență a Guvernului nr 111/2010, persoanele care vor să ceară la intrarea în concediu de creștere au nevoie de cel puțin 12 luni în care au obținut venituri din salarii, venituri din activități independente sau venituri din activiăți agricole, silvicultură și piscicultură. Veniturile venite din drepturi de autor, care erau incluse la veniturile din proprietatea inteletuală. erau considerate venituri independente înainte să apară OUG nr. 18/2018. Acest lucru nu mai este valabil chiar începând cu luna martie 2018. O persoană nu este afectată dacă obține concomitent venituri din salarii și venituri din drepturi de autor. Se pare că probleme vor apărea pentru persoanle care obțin exclusiv venituri din drepturi de autor.

OUG, codul fiscal înainte și după modificare

„Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit (…), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.”

Codu fiscal înainte de modificare

„Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală (ce includ drepturile de autor – n. red.), realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.”

Codul fiscal după modificare

„Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii și veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.”

Citește și: Cu ce se ocupă Ramona Gabor, în America! Aproape că nici nu o mai recunoști

Citește și: Imagini sexy cu Bianca Drăgușanu la plajă! Vedeta credea că nu o vede nimeni, însă noi avem fotografiile

Concediu de naștere copil

De la sfârșitul lunii martie a anului 2018, stagiul de cotizare pentru obținerea concediului de creștere se iau în considerare veniturile salariale. veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din activități agricole, din silvicultură și puscicultură. Românii primesc o intemnizație lunară în timpul concediului de creștere a copilului. Acesta poate dura până în momentul în care copilul împlinește doi ani. În cazul în care copilul are handicap, suma se primește timp de 3 ani.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×