Uniunea Europeană a decis că angajații cu copii vor putea cere un program mai flexibil pentru a sta mai mult timp cu aceștia, pentru a încuraja această categorie să rămână în câmpul muncii.
UE a decis: program flexibil pentru angajații cu copii
Angajatorii vor avea obligația să creeze un program flexibil acelor angajați care au copii grație unei Directive europene aprobată în luna august 2019. Astfel, toate statele membre UE, deci și România, vor avea ca termen limită august 2022 pentru a transpune actul european în legislațiile proprii, notează Adevărul.
„Pentru a încuraja lucrătorii care sunt părinţi şi îngrijitorii să rămână în câmpul muncii, aceşti lucrători ar trebui să poată să-şi adapteze programul de muncă în funcţie de necesităţile şi preferinţele personale.
În acest scop şi având în vedere nevoile lucrătorilor, aceştia au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopul de a-şi adapta modurile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de muncă la distanţă, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de îngrijiri”, se arată în textul Directivei europene cu nr. 1.158/2019.
Așadar, statele din Uniunea Europeană vor fi obligate să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că angajații, ce au copii de până la o anumită vârstă (de cel puțin opt ani), sau îngrijitorii, vor avea dreptul de a cere un program flexibil de lucru în scopuri de îngrijire a minorilor, susține Directiva de la Bruxelles.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Agajații cu copii, nevoiți să aleagă între job și familie
Conform Directivei ce urmează a fi transpusă în legislațiile naționale, în momentul de față părinților le este foarte greu să mențină un echilibru între viața profesională și cea personală din cauza programului de lucru prelungit și a orelor mereu în schimbare, lucru ce are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor devenite mame.
„ Atunci când au copii, femeile lucrează, de obicei, mai puţine ore în locuri de muncă remunerate şi petrec mai mult timp îndeplinind responsabilităţi de îngrijire neremunerate.
Faptul de a avea o rudă bolnavă sau aflată în îngrijire s-a dovedit, de asemenea, că are un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă în rândul femeilor, unele femei ieşind complet de pe piaţa muncii”, mai precizează Directiva UE.
Astfel, angajatorii vor avea în viitor sarcina de a lua în considerare solicitările de formule flexibile de lucru dar și să răspundă într-un timp rezonabil acestor solicitări.
În cazul în care decid să refuze sau să amâne astfel de solicitări, angajatorii vor fi obligați să-și motiveze decizia. Rămâne acum de văzut cum vor decide autoritățile române să transpună Directiva UE dar, mai ales, cum vor fi dispuşi angajatorii din țara noastră să adapteze nevoile angajaţilor la propriile nevoi.