Ultimul an în care angajații români se pot pensiona anticipat. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Theo Sutiu   
în Stiri de ultima ora
01/02/2020, 18:19
Ultimul an în care angajații români se pot pensiona anticipat. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Angajații români vor putea să iasă la pensie mai devreme dacă îndeplinesc anumite condiții doar în 2020. Începând de anul viitor varianta pensionării anticipate parțiale va dispărea.

Angajații români vor putea să iasă la pensie mai devreme dacă îndeplinesc anumite condiții doar în 2020. Începând de anul viitor varianta pensionării anticipate parțiale va dispărea.

Ce spune de fapt legea

Potrivit legii în vigoare, românii pot ieși anticipat la pensie fără să piardă bani. Concret, ei pot opta fie pentru pensia anticipată care nu presupune penalizări la suma de bani cuvenită, fie pentru pensia anticipată parțială la care are loc o diminuare a pensiei până când se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată din oficiu, scrie DCbusiness.ro.

Condiții pentru pensionarea anticipată a femeilor

Femeile se pot pensiona și ele mai devreme dacă îndeplinesc mai multe condiții obligatoriu. Adică, pot ieși la pensie mai devreme cu cinci ani dacă stagiul de cotizare este cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

Stagiul complet pentru femei, conform legii, este de 35 de ani, vârsta standard fiind de 63 de ani, valori care însă vor intra în vigoare până în 2030. În acest an valorile vârsta de pensionare este de 61 de nai și 3 luni cu un stagiu complet de 31 de ani și 3 luni.

Astfel, în 2020, o femeie care intenționează să se pensioneze, trebuie să aibă un stagiul de cotizare de 39 de ani și 3 luni, respectiv cei 31 conform legii la care se adaugă cei 8 ani suplimentari. În cazul pensionării la sfârșitul lui 2020, femeile trebuie să aibă o vechime de 39 de ani și 5 luni.

Cel mai important de reținut despre pensionarea anticipate este faptul că sumele de bani nu suferă nicio penalizare în condițiile în care sunt îndeplinite toate cerințele legii la momentul la care se îndeplinesc condițiile pentru pensionarea pentru limită de vârstă.

Ce se va întâmpla din 2021

Începând din septembrie 2021, în România va exista numai un singur tip de pensie anticipată, conform noii Legi a pensiilor publice. Concret, dacă actualmente avem pensia anticipată și pensia anticipată parțială, din toamna anului 2021 vom avea doar pensia anticipată.

Practic, autoritățile renunță la pensia anticipată fără penalizări și o păstrează numai pe cea cu penalizări. Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii a fost publicată în vara lui 2019 în Monitorul Oficial și se va aplica efectiv din septembrie 2021. Mai precis, la acel moment, noua lege va înlocui Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×