Zi decisivă, astăzi, în Parlament, unde aleșii ar putea elimina toate pensiile speciale, mai puțin pe cele din sistemul de apărare şi ordine publică. Parlamentarii s-au reunit într-o ședință de plen convocată în sesiune extraordinară!
UPDATE, ora 15.37: Deputații au adoptat astăzi, cu 247 pentru și 21 de abțineri, eliminarea pensiilor speciale. Camera Deputaților a fost for decizional în acest caz. Prin votul de azi s-au eliminat și pensiile speciale ale magistraților. Inițiativa legislativă va merge acum spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Stire inițială: Pensiile speciale ar putea fi eliminate azi de parlamentari
Două proiecte cu cu privire la eliminarea pensiilor speciale sunt înscrise pe ordinea de zi.
Primul proiect, propus de PNL, este ”Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România”. Proiectul a fost depus în februarie 2019 şi a fost respins de Senat în iunie 2019. În 24 iunie 2019, proiectul a ajuns pentru dezbatere la Camera Deputaţilor, dar abia în decembrie a ajuns pentru aviz în Comisia de muncă.
Al doilea proiect de lege aflat pe ordinea de zi este ”Propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale”, poiect iniţiat de USR. Proiectul a fost respins de Senat în martie 2018 .
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Tensiuni între PSD și USR înainte de vot
PSD amenință că Legea făcută de PNL este neconstituțională. La fel spune și USR, care a încercat să modifice proiectul de Lege în comisia de muncă, unde a propus plafonarea pensiilor speciale, pentru ca proiectul să nu pice la controlul de constituţionalitate, însă fără succes.
„În viziunea USR, pensiile speciale ar trebui desfiinţate şi plafonate cele pentru militari şi magistraţi, deoarece reprezintă privilegii nejustificate care adâncesc inechitatea socială din România”, arată USR într-o postare pe Facebook.
Cine va rămâne cu pensie specială
ALDE este de părere că proiectul de lege ar trebui să fie retrimis în comisiile de specialitate pentru a fi ”dezbătut şi analizat împreună cu reprezentanţii categoriilor profesionale vizate”, a transmis ALDE.
Decizia de eliminare a pensiilor speciale a produs deja reacţii dure în societate. Grefierii au intrat în grevă, şi ameninţă cu blocarea activităţii în instanţe, în cazul în care pierd acest drept. De altfel, şi politicienii spun că eliminarea pensiilor magistraţilor are o vulnerabilitate, pentru că există o decizie a CCR care împiedică eliminarea acestor pensii.
Așadar, este de aşteptat ca proiectul să fie atacat la Curtea Constituţională, după adoptarea în Camera Deputaţilor. În varianta finală a proiectului, vor mai beneficia de pensii de serviciu doar militarii şi structurile din cadrul MAI, poliţişti, pompieri, ISU.
Vor dispărea pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, al funcţionarilor publici parlamentari, pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României, pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.
De asemenea, vor mai dispărea și pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi cele ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene.
Vor scăpa cu pensia intactă angajaţii Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, cei din serviciile secrete și poliţiştii de penitenciar.