Veste importantă pentru elevi. Guvernul vrea să ofere mâncare, jucării şi rechizite copiilor cu părinți aflați la muncă în străinătate

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
25/02/2020, 20:50
Veste importantă pentru elevi. Guvernul vrea să ofere mâncare, jucării şi rechizite copiilor cu părinți aflați la muncă în străinătate
Veste importantă pentru elevi. Guvernul vrea să ofere mâncare, jucării şi rechizite copiilor cu părinți aflați la muncă în străinătate. Sursa foto: Hepta

Guvernul anunță că a demarat un proiect prin care să sprijine copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, oferindu-le acestora mâncare, rechizite și jucării.

Mai mulți copii cu părinți la muncă în străinătate, ajutați de Guvern

Peste 3.000 de copii cu părinți aflați la muncă în străinătate vor beneficia pentru început de hrană, jucării și rechizite din partea statului român, printr-un proiect cu fonduri europene.

În România, cifrele oficiale arată că sunt peste 91.000 de copii ai căror părinți sunt în străinătate, la muncă. Cu toate acestea, organizațiile care luptă pentru drepturile copiilor spun că, în realitate, numărul este și mai mare.

Guvernul a decis ca mai întâi să ofere aceste ajutoare pentru mai bine de 3.000 de copii din această categorie, una predispusă abandonului școlar, spun oficialii români.

Mai exact, programul ar trebui să vină în ajutorul celor cu vârste între 6 și 16 ani, pentru a-i spriini să continue școala și să le vină mai ușor să depășească momentele depărțirii de părinți. Cei mai mulți copii aflați în această situație provin din Moldova și Oltenia, arată datele Guvernului.

Guvernul vrea să scadă rata abandonului școlar

 „În România în momentul de față avem un fenomen cu părinți plecați, copii care deja au foarte multe traume și piedici în integrarea lor în societate. Plecăm de la un minim de 3.000 de copii, de beneficiari”, a declarat Raluca Turcan, vicepremier interimar, informează ProTV.

Copiii vizați de programul Executivului vor primi mâncare, jucării, rechizite, vor fi incluși în programe de tip after school, vor avea parte de consiliere psiho-pedagogică și de orientare vocațională.

Proiectul îl va cuprinde și pe părintele rămas acasă sau rudele care au în grijă copilul, astfel că aceștia vor beneficia de consiliere.

Cifrele oficiale arată că 91.000 de copii au părinții la muncă în afara țării. Dintre aceștia, 16.000 au ambii părinți plecați în străinătate, astfel că au rămas doar în grija rudelor.

Statisticile nu îi înclud însă și pe cei prea mici pentru a merge la școală sau grădiniță și nici pe cei care au abandonat școala.

Datele Eurostat arată că 16,4% dintre românii care, teoretic, au terminat școala, nu aveau nici măcar opt clase în 2018. Rata medie la nivelul UE este de 10%, cifră la care și România și-a luat angajamentul că va ajunge, fără a reuși acest lucru momentan.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×