Epidemia de coronavirus izbucnită în China a ucis peste 2500 de oameni. Virusul s-a extins în peste 35 de țări și teritorii, rata de mortalitate fiind, în medie, de 2%. Riscul de deces este mai mare la pacienții în vârstă, la cei peste 80 de ani atingând în jur de 15%. Un fenomen neobişnuit însă se înregistrează în rândul copiilor, în prezent nefiind consemnat niciun deces din cauza coronavirusului.
De ce coronavirusul ocoleşte copiii
Deşi copiii pot lua virusul (au fost infectaţi chiar şi doi nou-născuţi), cazurile de infectare sunt rare şi au simptome uşoare, potrivit oficialilor chinezi. Nu este încă foarte clar de ce copiii par să scape de efectele devastatoare ale COVID-19.
Totuşi, cercetătorii au încercat să găsească explicaţii plauzibile asupra felului în care acţionează acest virus asupra micuţilor.
„Nu înţelegem pe deplin fenomenul, acesta ar putea fi explicat prin faptul că răspunsul imun al copiilor este diferit faţă de cel al adulților. Răspunsul imun al copiilor tinde să fie mai activ”, a explicat dr. Andrew Pavia, șeful Departamentului de Boli Infecțioase de la Universitatea din Utah.
Sistemul imunitar specific, înnăscut este prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni. Celulele din acest sistem răspund imediat la invadatorii străini. În schimb, sistemul imunitar specific, adaptativ învață să recunoască agenți patogeni specifici, dar durează mai mult pentru a se forma şi pentru a contribui la sistemul de apărare. Răspunsul imunitar înnăscut este mai puternic la copiii expuși la COVID-19, astfel ei pot lupta împotriva infecției mai ușor decât adulții, suferind doar simptome ușoare.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
„În cazul noului coronavirus, copiii dezvoltă simptome specifice, prezintă chiar pneumonie virală, dar sistemele lor imunitare înnăscute sunt foarte puternice, astfel că ei nu sunt la fel de afectaţi precum adulţii”, a explicat Krys Johnson, epidemiolog american, pentru Live Science.
În mod similar, a spus Johnson, adulții au de 25 de ori mai multe șanse să moară de varicelă decât copiii. Chiar şi în cazul gripei, copiii au simptome mult mai uşoare decât adulții. Astfel, la adulţi rata de deces din cauza gripei este de 10 ori mai mare decât la copii.
Nici în cazul gravidelor nu s-au înregistrat cazuri grave: un studiu care a evaluat nouă gravide între 26 și 40 de ani diagnosticate cu pneumonia cauzată de COVID-19 a descoperit că boala nu s-a transmis la bebeluși.
Alte coronavirusuri, inclusiv SARS și MERS, urmează, de asemenea, acelaşi model, a declarat Johnson.
Ce sunt coronavirusurile
Coronavirusurile reprezintă o familie largă de virusuri, cel mai des acestea fiind întâlnite la animale, precum: lilieci, cămile, pisici, şerpi etc. Unele au fost transmise şi oamenilor, precum COVID -19. SARS, un alt coronavirus din China care a infectat oameni, a avut ca sursă pisicile, iar MERS, alt coronavirus periculos, a provenit de la cămile. Mai mulți pacienți din provincia chineză Wuhan au povestit că au avut legături cu o anumită piață unde se vindeau animale și fructe de mare.
Analiza genetică a virusului este încă în derulare. Experții Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA cred că simptomele pot să apară într-un interval ce variază de la 2 la 14 zile după expunere. Au fost însă situații în care boala s-a manifestat mai târziu.
Care sunt simptomele coronavirusului
Centrul National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din România anunţă că pneumonia produsă de noul coronavirus este o boala respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este cunoscut pe deplin. Totuşi, experţii Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor susţin că pacienţii cu acest tip de pneumonie pot prezenta următoarele simptome:
- febra – cel puţin 38 grade Celsius
- tuse
- dificultate la respiraţie – în cazurile mai severe
- uneori probleme digestive, ca: diaree sau greaţă
Raed Arafat: Coronavirusul nu are tratament și poate suferi mutații
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că infecția cu coronavirus nu are tratament și nici nu există un vaccin specific, tratamentul fiind strict simptomatic.
„Coronavirsul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios„, a spus Arafat.
Şeful DSU a explicat că virusul COVID-19 nu se manifestă ca o gripă obișnuită.
„Nu este sigur 100% că, dacă v-ați format imunitatea împotriva lui, să nu-l mai luați încă o dată. Fiind un virus nou, sunt multe studii în realizare. Noi știm că se transmite pe calea aerului, dar sunt studii care verifică dacă nu se transmite prin altceva„, a susţinut Arafat.