Unul dintre regizorii serialului de animaţie „Tom şi Jerry” a murit. Gene Deitch avea 95 de ani

Stefania Băcanu   
în Stiri mondene
19/04/2020, 20:07
Unul dintre regizorii serialului de animaţie „Tom şi Jerry” a murit. Gene Deitch avea 95 de ani
Unul dintre regizorii serialului de animaţie "Tom şi Jerry" a murit. Gene Deitch avea 95 de ani

Regizorul american de filme de animaţie Gene Deitch, creator al unor episoade din îndrăgitul serial pentru copii „Tom şi Jerry”, a murit la vârsta de 95 de ani, în apartamentul său din Praga.

Gene Deitch, regizorul serialului de animație Tom și Jerry, a murit la 95 de ani

Unul dintre regizorii îndrăgitului serial de animație pentru copii Tom și Jerry, a murit la vârsta de 95 de ani, în apartamentul său din Praga, în seara zilei de 17 aprilie. Anunțul a fost făcut de agentul său de presă, Petr Himmel.

Regizorul Gene Deitch este creatorul a peste zece episoade pentru îndrăgitul serial de desene animate Tom şi Jerry, unul dintre cele mai iubite și urmărite seriale pentru copii.

A câștigat premiul Oscar în 1961

În 1961, filmul Munro i-a adus lui Gene Deitch premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie. Povestea băiatului care ajunge să fie înregimentat în armată din întâmplare a avut mare succes.

Șase ani mai târziu, Deitch a realizat prima adaptare cinematografică a romanului fantasy „The Hobbit”, însă acea versiune nu a fost lansată niciodată pe marile ecrane.

Viața bate filmul și în cazul lui Gene Deitch

Viața lui Gene Deitch este ea însăși demnă de un scenariu de film. În 1959, în timpul Războiului Rece, regizorul american a plecat la Praga pentru a participa la o rundă de negocieri cu reprezentanţi ai industriei cinematografice din Cehia.

Acolo a cunoscut-o pe viitoarea lui soţie, animatoarea Zdenka Najmanova, care avea să îi schimbe întreaga viață. A rămas în Cehia pentru totdeauna.

Cetățean liber și independent financiar, așa cum îi plăcea să se considere, Gene Deitch a trăit timp de trei decenii în fosta Republică Cehă socialistă. Toate experiențele trăite în perioada Cortinei de Fier sunt scrise în autobiografia sa „For the Love of Prague”, publicată şi în limba cehă în 2018.



	                        
                        
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×