Un vaccin împotriva noului coronavirus va fi gata „în câteva săptămâni”. Motivul pentru care oamenii de știință din Israel sunt atât de aproape de descoperirea anului

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
02/03/2020, 18:54
Un vaccin împotriva noului coronavirus va fi gata „în câteva săptămâni”. Motivul pentru care oamenii de știință din Israel sunt atât de aproape de descoperirea anului
Un vaccin împotriva noului coronavirus va fi gata „în câteva săptămâni”. Motivul pentru care oamenii de știință din Israel sunt atât de aproape de descoperirea anului. Sursa foto: Hepta

Un institut de biotehnologie din Israel anunță că este foarte aproape de dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, a transmis Ofir Akunis, ministrul israelian pentru Ştiinţă şi Tehnologie.

Cât de aproape suntem de un vaccin împotriva covid-19

Anunțul că echipa de cercetători israelieni este foarte aproape de descoperirea unui vaccin împotriva noului coronavirus vine după ce mai multe echipe de oameni de știință din lume, care luptă pentru a descoperi același lucru, au anunțat că va dura aproape un an până ce un vaccin va fi disponibil.

Astfel, dacă lucrurile vor merge conform planului, vaccinul va fi gata în numai câteva săptămâni, iar procesul de aprobare va dura încă aproximativ 90 de zile, transmite Ofir Akunis, ministrul israelian pentru Ştiinţă şi Tehnologie, printr-un comunicat, informează Adevărul.

„Sunt încrezător că va urma un progres rapid, care ne va permite să oferim un răspuns atât de imperios necesar la grava ameninţare globală provocată de COVID-19”, a spus ministrul israelian.

Motivul pentru care oamenii de știință din Israel sunt atât de aproape de descoperirea unui vaccin împotriva covid-19 este acela că, vreme de mai mulți ani, aceștia au lucrat la o tehnologie aplicabilă mai multor tipuri de viruşi.

Metoda israelienilor de a produce un vaccin împotriva coronavirus

Metoda s-a dovedit a fi una de succes în cazul unui vaccin pentru gripă aviară, iar acum oamenii de știință sunt încrezători că vor descoperi un vaccin și împotriva noului coronavirus.

„Conceptul de la care am pornit a fost să dezvoltăm o tehnologie şi nu un vaccin anume pentru un tip sau altul de virus”, a spus Chen Katz, coordonatorul Institutului de biotehnologie din Galileea.

„Cadrul ştiinţific pentru vaccin se bazează pe un nou vector de expresie a proteinelor, care formează şi secretă o proteină solubilă himeră ce transferă antigenul viral în ţesuturile imunitare ale mucoaselor prin endocitoză autoactivată, determinând astfel organismul să creeze anticorpi împotriva virusului”, a mai spus acesta.

Endocitoza este un proces celular prin care substanţele sunt încorporate într-o celulă prin împrejmuirea materialului cu o membrană celulară.

Experimentul a funcţionat în cazul unui virus aviar care produce bronşită la păsări, iar eficienţa vaccinului împotriva virusului aviar a fost deja dovedită în studii preclinice.

„Putem spune că a fost noroc chior. Am decis să folosim coronavirusul ca model pentru sistemul nostru ca să dovedim principiile de funcţionare a tehnologiei noastre”, a spus Katz.

După ce au descoperit o similaritate genetică foarte mare între virusul aviar şi cel uman, oamenii de știință au devenit și mai încrezători în faptul că metoda folosită în cazul virusului aviar va da roade și în găsirea unui vaccin anti-coronavirus.

„Suntem în mijlocul acestui proces şi sperăm că în câteva săptămâni vom avea şi vaccinul. Da, dacă totul merge bine, în câteva săptămâni vom avea la dispoziţie un vaccin pentru coronavirus”, a mai precizat coordonatorul Institutului de biotehnologie din Galileea.

Ofir Akunis, ministrul israelian pentru Ştiinţă şi Tehnologie, a anunțat că i-a transmis directorului general al cabinetului său să accelereze procedurile de aprobare pentru ca vaccinul împotriva covid-19 să ajungă pe piaţă cât de repede.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×