Problemele cu care se confruntă de mai bine de trei decenii sistemul medical din România par să nu se mai termine și, în plus, dau naștere adesea unor tragedii cumplite. Este și cazul băiețelului de șapte ani din Pașcani care și-a dat, pur și simplu, ultima suflare în fața medicilor ce făceau eforturi disperate pentru a-i salva viața. În lipsa defibrilatorului, aflat cinci etaje mai jos, manevrele clasice de resuscitare s-au dovedit a fi zadarnice pentru micuțul care ajunsese la respectiva unitate medicală din cauza unei banale varicele.
Tratamentul pentru varicelă a înrăutățit starea copilului
UPDATE: Medicul care l-a tratat pe copilul de 7 ani mort în spitalul din Pașcani a declarat că băiatul a fost adus prea târziu la spital, iar tatăl acestuia a făcut scandal, anunță MEDIAFAX. Medicul a mai declarat și că băiatul de doar 7 ani ar fi putut fi salvat dacă era adus mai repede la spital.
UPDATE: Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi anunță că au demarat o anchetă pentru a vedea împrejurările exacte în care a avut loc incidentul, informează Agerpres.
Povestea revoltătoare a lui Ianis Iulian Mahu a început la sfârşitul săptămânii trecute, în momentul în care pe corpul său au apărut câteva bubițe. La doar o zi distanță, acestea au început să se înmulţească, motiv pentru care părinţii şi-au dus copilul la medicul de familie, iar diagnosticul nu a fost unul deloc îngrijorător: varicelă. I-a prescris micuțului un tratament cu Nurofen și Paracetamol și nimic nu anunța tragedia înfiorătoare care avea să se petreacă.
În următoarele două zile de la administrarea tratamenului recomandat de medicul de familie, starea băiatului se îmbunătăţise, doar că, potrivit părinţilor, atât fața, cât și buzele începuse să se învinețească. Speriați, aceștia au sunat la 112, solicitând din nou ajutorul medicilor. În urma discuției purtate cu dispeceratul de la numărul de urgență, s-a decis ca la fața locului să ajungă o ambulanță din Pașcani, nu din Iași, pe motiv că situația nu ar fi fost urgentă. 17 minute i-a trebuit echipajului medical să parcurgă o distanță de doar un kilometru
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Defibrilatorul a fost adus prea târziu pentru a-i mai salva viața
Cu ochii în lacrimi, Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al copilului, povesteşte, că „ambulanţa a făcut un kilometru în 17 minute până a ajuns la noi cu girofarurile stinse şi oprind la semafor la culoarea roşie. Aşa li s-a transmis, că nu e o urgenţă. Înregistrarea poate dovedi cât de disperaţi eram la telefon. Între timp, Ianis era aproape inconştient, şi a fost pus la oxigen“.
Ajuns la Spitalul Municipal Paşcani, băiatul a putut vorbi cu medicii preț de câteva minute, timp în care i s-au administrat o perfuzie şi o pastilă. Apoi, Ianis şi-a pierdut cunoştinţa și, în absența defibrilatorului necesar în astfel de situații, s-a trecut la manevre clasice de resuscitare. Dispozitivul medical se afla la parter, iar băiatul de 7 ani era internat la etajul cinci al spitalului, motiv pentru care aducerea acestuia nu s-a putut face în timp util.
„L-au resuscitat un sfert de oră, douzeci de minute, până au cărat aparatura de la parter până la etajul 5. Îmi pare rău că nu am putut să filmez cum cărau în braţe asistentele tuburile de oxigen şi defibrilatorul, ajungând în 40 de minute. E ceva de neimaginat. Cu toate astea, l-au resuscitat doar apăsând pe pieptul lui“, a mai spus tatăl îndurerat. De acest caz s-a ocupat Vasile Vasiliu, medic primar în cadrul secţiei de Pediatrie a Spitalului Municipal Paşcani, iar în momentul în care băiatul şi-a pierdut cunoştinţa şi au început, practic, manevrele clasice de resuscitare, a fost solicitată intervenția mai multor cadre medicale. Prin urmare, patru medici s-au chinuit în zadar timp de două ore, iar decesul a fost declarat în seara zilei de joi, 28 noiembrie.
Părinţii băiatului sunt hotărâți să meargă în instanță pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați de moartea lui Ianis. De altfel, un avocat a preluat deja acest caz și va face toate demersurile necesare pentru ca medicii să ajungă în fața instanței. „Noi, din păcate, nu mai rezolvăm nimic, copilul nu se mai întoarce, dar să nu mai păţească cineva la fel din cauza incompetenţei nenorociţilor din sismemul medical din România“, a mai spus tatăl adoptiv.