Zona Zoster. Ce înseamnă și cum se tratează această afecțiune

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
25/01/2019, 15:19
Zona Zoster. Ce înseamnă și cum se tratează această afecțiune GALERIE FOTO
Zona Zoster. Ce înseamnă și cum se tratează această afecțiune

Ce înseamnă și cum se tratează Zona Zoster! În primul rând trebuie să știm ce este această afecțiune înainte de a vorbi despre cum se tratează. Așadar, Zona Zoster reprezintă reactivarea fazei latente a virusului varicelo-zosterian. El se multiplică şi ajunge prin nervii senzoriali la nivelul pielii sau mucoaselor, unde cauzează apariţia erupţiei veziculare unilaterale. Apariția sa are o incidență mai mare în cazul persoanelor mai în vârstă.

Virusul varicelo-zosterian se transmite de la pacient. Astfel sursa infecției cu virusul varicelo-zosterian este chiar pacientul cu varicelă sau zona zoster. Acesta transmite virusul şi poate provoca apariţia varicelei la oamenii sănătoşi. De regulă, statisticile arată că mai puţin de 4% dintre pacienţii cu herpes zoster se confruntă și cu un alt focar. Herpesul zoster conferă imunitate, astfel cî recidivele sunt rare.

Zona Zoster. Cum se tratează această afecțiune

„Herpes zoster” apare ca urmare a reactivării virusului varicelei. Zona zoster este o boală contagioasă. Ea se transmite prin contact cutanat și totodată poate provoca varicela. Tratamentul constă în administrarea de antivirale orale (Ex: aciclovir, brivudină, famciclovir, valaciclovir). Tratamentul cu antivirale orale scade severitatea, perioada erupţiei acute şi rata de complicaţii grave la pacienţii imunocompromişi. De asemenea tratamentul cu antivirale orale poate reduce incidenţa nevralgiei postherpetic. Tratamentul acesta trebuie urmat cât mai curând posibil, dacă se poate chiar din faza incipientă prodromală.

Persoanele în vârstă de peste 50 de ani pot fi vaccinate cu un vaccin numit Zostavax

Simptome zona zoster

  • Furnicături, senzația de mâncărime la nivelul pielii. De regulă localizată doar pe o parte a toracelui, abdomenului sau feței sau pe o porțiune de la braț sau picior
  • Durerea intensă
  • Vezicule mici, pline cu lichid, grupate
  • Sensibilitatea extremă la atingere. Aceastea este atât de intensă încât nu poți suporta atingerea sau frecarea zonei de către haine
  • La unele persoane, simptomele inițiale pot fi de asemenea frisoanele, febra, greața sau diareea

La pacienţii care au imunodepresie severă se recomandă un antiviral intravenos. Tratamentul local constă în soluţii antiseptice. Acestea evită suprainfectarea şi usucă veziculele. Se mai recomandă de asemenea administrarea unui complex de vitamine B. De asemenea durerea se combate prin administrarea de antialgice, sedative şi antiinflamatoare. Şi compresele umede ajută la estomparea simptomelor existente. Pentru tratarea herpesului zoster oftalmic trebuie mers la oftalmolog. Pentru herpesul zoster otic trebuie mers la ORL-ist. Tratamentul nevralgiei postherpetice constă în administrerea de gabapentin, antidepresive ciclice şi unguent topic cu capsaicin sau lidocaină.

Prevenirea apariției bolii numite Zona Zoster

Pentru a preveni Zona Zoster persoanele în vârstă de peste 50 de ani pot fi vaccinate cu un vaccin numit Zostavax, care reduce cu 50%  riscul apariției zonei zoster. Acesta scade și riscul de nevralgie postherpetică dacă afecțiunea a apărut deja.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×