Ultima serie de audieri pentru Guvernul Orban 2! Cinci miniștri dau explicații parlamentarilor. UPDATE

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
19/02/2020, 08:26
Ultima serie de audieri pentru Guvernul Orban 2! Cinci miniștri dau explicații parlamentarilor. UPDATE GALERIE FOTO
Bogdan Gheorghiu (C), propus pentru functia de ministru al Culturii in Guvernul Orban II, este audiat in comisia de specialitate, marti, 18 februarie 2020, la Palatul Parlamentului. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Ultima serie de audieri pentru Guvernul Orban 2! Cinci miniștri propuși de premier să facă parte din cabinetul lui vor fi „trași la răspundere” în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

UPDATE 14.40 Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat negativ renominalizare lui Ioan Marcel Boloş pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene.


UPDATE 14.07 Ministrul propus al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a fost audiat în comisia de specialitate din Parlament.

Boloă a declarat că riscul de decomitere pentru anul 2019, în valoare de 557 milioane de euro, a fost eliminat până la ultimul cent şi că a reuşit să trimită la Comisia Europeană declaraţii de un miliard de euro.


UPDATE 13.20 Ministrul desemnat al Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat că în cele trei luni de mandat a schimbat modul în care se lucrează la nivelul Ministerului.

De câte ori mă chemaţi instituţional voi veni la comisie. În cele 3 luni de mandat, am pus instituţiile la treabă, să muncească, să treacă de raportări, statistici şi altele care prezintă o realitate cosmetizată. Am scos la lumină toate problemele cunoscute de foştii miniştri, dar cu privire la care nu s-a întâmplat nimic de ani de zile. Am cerut transparenţă totală şi recunoaşterea problemelor din sistem, respectiv am cerut tuturor celor care lucrează în sistem să vină cu soluţii şi nu să se comporte ca nişte oameni care nu respectă pensionarii, oamenii care muncesc, persoanele cu dizabilităţi, cei în nevoie. Cu alte cuvinte, în cele trei luni de mandat am răsturnat modul în care se lucrează în Ministerul Muncii şi am pus nevoile oamenilor în centrul preocupărilor mele„, a explicat Violeta Alexandru.


UPDATE 13.00 Victor Costache a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Sănătăţii. Astfel, s-au înregistrat 20 de voturi „pentru” avizul negativ, şase „împotrivă” şi o abţinere.


UPDATE 11.00 Ministrul desemnat pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, cu 18 voturi ”pentru”, şase ”împotrivă” şi două abţineri.

 


UPDATE 10.00 Ministrul Sănătăţii Victor Costache a ajuns în faţa Comisiilor reunite de sănătate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Costache a explicat că în cele trei luni ale mandatului său s-a concentrat pe reforma sistemului sanitar. Totodată, acesta a precizat că prioritate au avut investiţii în infrastructură, cum ar fi construcţia celor trei spitale regionale care sunt deja  „în linie dreaptă”.

Ministrul propus al Sănătăţii a mai spus că nu va exista o criză a vaccinului antigripal în sezonul 2020 – 2021a, o întâlnire pentru a se stabili necesarul de doze de vaccin antigripal având deja loc.

Costache a subliniat faptul că decizia de demitere din funcţia de şef de secţie a profesorului Mircea Beuran nu îi aparţine.

Demiterea din funcţia de şef de secţie a domnului profesor Beuran nu îmi aparţine. Probabil nu cunoaşteţi foarte bine modul în care funcţionează spitalele din sistemul public din România. (…) Domnul profesor Beuran a fost demis de managerul Spitalului Floreasca. Niciodată nu l-am acuzat pe profesorul Beuran, am spus că este o anchetă în curs şi că aşteptăm rezultatele anchetei„, a explicat ministrul propus.

Cât priveşte coronavirusul, ministrul Sănătăţii a precizat că în România nu există niciun pacient infectat.

Este o ameninţare serioasă la nivel global şi vreau să vă asigur că încă de la sfârşitul lunii decembrie am făcut un grup de lucru. (…) Vreau să informez şi să asigur populaţia că în acest moment nu avem niciun pacient infectat cu coronavirus„, a completat Costache.

 


UPDATE 09. 00: Ministrul propus la Agricultură, Adrian Oros este în faţa parlamentarilor.
Principala noastră preocupare în această perioadă este aceea de a scrie un Program Naţional Strategic (PNS) cât mai bun posibil şi în folosul agricultorilor„, a declarat Oros, la audieri.

Adrian Oros s-a plâns că programul privind susţinerea crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii a fost mult mai slab accesat de către beneficiari în anul 2019.

În anul 2019, programul „Lâna” a fost mai slab accesat de către beneficiari şi am identificat foarte mari nereguli în acest program. Din păcate, aici au câştigat doar intermediarii, care colectează lână doar scriptic şi percep de la fermieri între 200 şi 400 de lei pe tona de lână pe care o trec în carnetele de comercializare, iar fermierii le depun la DAJ-uri pentru a lua ajutorul de minimis. Dacă ne uităm pe balanţa de anul trecut, noi, ca ţară, am exportat 7.795 de tone de lână, în valoare de 3 milioane de euro. Înmulţim cele 7.000 tone ori 2 lei subvenţia şi vom vedea că subvenţia a fost mai mare cu 150 de euro. Deci subvenţia a fost mai mare decât preţul la care s-a vândut. Practic, noi am exportat toată subvenţia, iar cei care au câştigat au fost aceşti intermediari. Pe de altă parte, am importat 370 de tone, într-adevăr, de lână prelucrată, cu 1,6 milioane de euro„, a precizat Oros.

 


Cinci miniștri dau explicații parlamentarilor

Primul care intră în focuri este Ministrul Agriculturii. Adrian Oros va fi audiat în comisiile reunite pentru agricultură ale Parlamentului. Urmează, ministrul Sănătății Victor Costache care va fi audiat o oră mai târziu.

De la ora 12.oo, răspunde ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș. La o oră distanță vine în Parlament, ministrul Muncii Violeta Alexandru care va fi audiată în comisiile reunite pentru muncă și pentru drepturile omului ale Parlamentului.

Ultimul este ministrul Transporturilor. Lucian Bode va fi audiat în comisiile reunite pentru transporturi și pentru comunicații ale Camerei Deputaților și Senatului.

Audierile pentru Guvernul Orban 2 au fost un dezastru

Vă reamintim că până acum a fost un adevărat dezastru. Doar trei miniștri din Guvernul Orban 2 au fost avizați favorabil în forurile legislative de specialitate.

Nicolae Ciucă la Apărare, Virgil Popescu la Economie și Bogdan Aurescu la Externe au reușit să îi convingă pe cei din Comisii și să primească un răspuns pozitiv.

De remarcat că avizele comisiilor sunt consultative. Votul de învestire a Cabinetului Orban 2 în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului urmează să fie dat luni, 24 februarie, de la ora 16.00.

Lista avizelor negative în forurile legislative de specialitate este una îndelungată. Nu mai puțin de 7 candidați au fost „împachetați” de comisiile de specialitate.

Florin Cîțu – Finanțe, Marcel Vela – Interne, Costel Alexe – Mediu, Bogdan Gheorghiu – Cultură, Cătălin Predoiu – Justiție, Ionuț Stroe – Tineret și Sport, Ion Ștefan – Dezvoltare și Monica Anisie – Educație sunt cei care au primit aviz negativ.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×