ULTIMA ORĂ. Ce se întâmplă în acest moment cu alegerea Codruței Kovesi în funcția de procuror-șef european

Raluca Ogaru    Alexandra Chivu   
în Stiri mondene
07/03/2019, 13:25
ULTIMA ORĂ. Ce se întâmplă în acest moment cu alegerea Codruței Kovesi în funcția de procuror-șef european
Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) primeşte Premiului GDS pe 2014, joi, 12 martie 2015. Sursa foto: Hepta

Astăzi se va decide, la Bruxelles, echipa de negociere a Parlamentului European cu reprezentanții Consiliului UE pentru numirea procurorului-șef european. Grupul Partidului Popularilor Europeni(PPE) va fi reprezentat în ședința de joi de europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu.

Ce se întâmplă în acest moment cu alegerea Codruței Kovesi

Liberalul a precizat că: „Voi reprezenta PPE in Conferinţa preşedinţilor de mâine dimineaţa (joi – n.r.), când se va decide cine va face parte din echipa de negociatori a Parlamentului European pentru desemnarea, în urma negocierilor cu Consiliul, a viitorului procuror şef al Parchetului European”, a scris euroalesul, miercuri seară, pe contul să de Facebook.

În urmă cu doar câteva zile, au apărut informații că la Bruxelles se vorbește despre posibilitatea reluării procedurii în cazul alegerii procurorului șef, lucru făcut public de către Gabriela Zoană, europarlamentar PSD. „Am fost abordată de către eurodeputaţi din diferite formaţiuni şi grupări politice în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în cazul votului din Comisiile LIBE şi CONT pentru funcţia de procuror şef european şi constat, în urma discuţiilor pe care le-am avut, o asemănare izbitoare cu ce s-a întâmplat în cazul Brexitului.

”Acum există mai multe posibilități în ceea ce privește procedura desemnării procurorului șef european”

Astfel, la fel ca şi în cazul referendumului pentru Brexit, abia după vot, care a fost unul extrem de strâns, atât cei care au votat, dar şi cei care au absentat de la procedura din comisii, au realizat ce s-a întâmplat de fapt. La fel ca şi la referendumul pentru Brexit, acum există voci care solicită o reluare a procedurii, avându-se în vedere atât absenţele membrilor titulari din fiecare comisie, dar şi faptul că unul dintre candidaţi nu îndeplinea condiţiile pentru a candida pentru o asemenea funcţie.

Acum există mai multe posibilităţi în ceea ce priveşte procedura desemnării procurorului şef european – există şi posibilitatea reluării procedurii sau amânarea pe termen nedefinit a nominalizării, mai ales că votul din Consiliu a fost unul care nu a coincis cu votul din Comisii”, a zis Gabriela Zoană.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×