Kirk Douglas, unul dintre cei mai longevivi actori din istorie și ultimul reprezentant al epocii de aur de la Hollywood, s-a stins din viață miercuri, la venerabila vârstă de 103 de ani, răpus de problemele de sănătate care îl măcinau în ultima vreme. Acesta lasă în urmă o carieră de mai bine de șase decenii, timp în care a jucat în peste 90 de filme, făcându-se remarcat atât prin înfățișarea sa, cât și datorită siluetei atletice.
Michael Douglas a îndeplinit ultima dorință a tatălui său la cea din urmă aniversare
De-a lungul anilor, Michael Douglas i-a organizat tatălui său nenumărate petreceri grandioase, la care au participat atât membrii familiei, cât și cele mai reprezentative figuri din Cetatea Filmului. Cu ocazia celei din urmă aniversări, însă, lucrurile nu au mai stat așa, pentru că legendarul actor și-a rugat fiul să îi organizeze un eveniment mai discret.
Iar dorința i-a fost îndeplinită, întrucât Kirk s-a bucurat de o cină restrânsă, dar într-o companie extrem de selectă, alături de oamenii care îi erau cei mai dragi. „M-a implorat, cu lacrimi în ochi: «Hai să luăm cina în familie. Adu copiii»”, a dezvăluit Michael Douglas pentru presa de peste ocean. Nu putea lipsi nici tortul special, inspirat de „Spartacus”, unul dintre filmele cu care tatăl său a făcut istorie.
Kirk Douglas, omul care a schimbat regulile Hollywood-ului
Issur Danielovitch, pe numele său real, s-a născut în data de 9 decembrie 1916 la New York, fiind fiul unor imigranţi evrei ruşi. Chiar dacă a provenit dintr-o familie săracă și a fost nevoit să își câștige încă de la o vârstă fragedă banii pentru lapte sau pâine, vânzând diverse gustări morarilor, Kirk Douglas vorbea de fiecare dată cu emoție și nostalgie despre părinții săi, dar și despre anii copilăriei.
„Tatăl meu, care a fost un comerciant de cai în Rusia, şi-a cumpărat un cal şi o căruţă mică şi a devenit peticar, aduna haine vechi, piese din metal şi mărunţişuri pentru a le vinde pe câţiva bănuţi. Chiar şi în cea mai săracă parte a oraşului, unde toate familiile se luptau pentru supravieţuire, peticarul era situat pe cea mai joasă treaptă. Şi eu eram fiul peticarului“, spunea legendarul actor.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Și-a făcut debutul cu filmul noir clasic „Dragoste ciudată/ The Strange Love of Martha Ivers“ din 1946, iar de aici și până la o carieră demnă de invidiat a mai fost doar un pas. Au urmat roluri în peste 90 de pelicule, majoritatea considerate adevărate capodopere ale cinematografiei americane.
Dincolo de rolurile memorabile reușite în cele peste șase decenii de activitate, Kirk Douglas s-a bucurat de succes în lumea întreagă datorită personalității sale non-conformiste și rebele. De altfel, nu puțini sunt cei care susțin că Hollywoodul îi datorează acestuia ieșirea din cea mai neagră perioadă a istoriei sale, cunoscută sub numele de „Black List/ Lista Neagră”.
La acea vreme, şefii celor mai mari studiouri de film americane s-au unit pentru a exila din industrie toți cineaştii care promovau ideologii comuniste. Aveau să se convingă în scurt timp că nu îl puteau obliga pe Douglas să se ralieze unor astfel de principii. Împreună cu un scenarist aflat printre cei căzuți în dizgrație, marele actor a realizat „Spartacus”.
Pe lângă faptul că s-a bucurat de un real succes, această capodoperă a pus capăt „celui mai rușinos moment din istoria Hollywood-ului”, după cum spunea Kirk Douglas. „Am fost suficient de tânăr ca să fiu nesăbuit. Este plăcut să faci un film iubit şi care să însemne ceva pentru public“, a punctat legendarul actor.