Tudorel Toader: „Voi declanșa procedura de numire a noului procuror general” Cine îl va înlocui pe Augustin Lazăr

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
21/02/2019, 14:20
Tudorel Toader: „Voi declanșa procedura de numire a noului procuror general” Cine îl va înlocui pe Augustin Lazăr GALERIE FOTO
Ministrul Justiției este foc și pară pe Augustin Lazăr

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va declanșa procedura de numire a noului procuror general, care îl va înlocui pe Augustin Lazăr. Potrivit unor surse, judecătoarea Corina Mândrilă de la Curtea de Apel București ar fi în cărți pentru ocuparea acestui post. Informația nu a fost însă confirmată oficial.

„Mandatul îi expiră (lui Augustin Lazăr, n.red.) în luna aprilie și în paralel desfășurăm procedura” , a declarat Tudorel Toader joi, la ieșirea din Parchetul General. Chestionat în legătură cu posibilitatea ca judecătoarea Curții de Apel să preia funcția de procuror general, ministrul Justiției a evitat să ofere un răspuns concret. „Nici n-am declanșat procedura și acuma vizăm? Vedem cine se va înscrie și atunci vom vedea” , a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a declanșat revocarea lui Augustin Lazăr

În toamna anului trecut, Tudorel Toader a anunțat declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr.  În motivarea deciziei sale, ministrul Justiției a invocat nu mai puțin de 20 de puncte, printre care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management ,  organizarea ineficientă şi  neasumarea responsabilităţii,  discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului,  contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, numeroase critici aduse Parlamentului și Guvernului, modul în care a gestionat ancheta privind intervenția jandarmilor la protestul din 10 august, dar și încălcarea legii prin semnarea unor protocoale SRI.

Anunțul lui Tudorel Toader
Anunțul lui Tudorel Toader

La ieșirea din Parchetul General, Tudorel Toader a mai spus că se va întâlni  cu procurorul general adjunct, Bogdan Licu, în contextul invitației lansate către acesta la conferințele organizate pe fondul exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene. „„Prima (conferinţă – n.r.) organizată de către Ministerul Justiţiei, referitoare la viitorul parchet european, a doua organizată de Ministerul de Externe, tot la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, o acţiune privind viitorul justiţiei în spaţiul comun european” , a precizat ministrul Justiției.

Cine este Corina Mândrilă

Judecătoarea Corina Mândrilă ar fi principala variantă pentru înlocuirea lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general. Informația nu este însă confirmată oficial. Chestionat pe această temă, Tudorel Toader a refuzat să ofere un răspuns concret.

Corina Mândrilă ar putea fi noul procuror general
Corina Mândrilă ar putea fi noul procuror general

 

Corina Măndrilă este în prezent judecătoare la Curtea de Apel București  . De numele său se leagă o sentință controversată, de 4 ani închisoare cu suspendare, dictată pe numele fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, deși îl găsise vinovat pentru o fraudă de peste 100 milioane de euro. Ulterior, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde Radu Mazăre a primit o condamnare de 9 ani cu executare.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×