Ministrul Justiției, Tudorel Toader și ministrul de Interne, Carmen Dan, au fost audiați în comisia pentru libertăți civile din Parlamentul European. După ce au prezentat prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, cei doi au fost luați la întrebări de reprezentanții grupurilor parlamantare, care s-au arătat îngrijorați de situația statului de drept din România.
„Am văzut cum cetățenii europeni au fluturat cu pasiune stindardul european într-un frig cumplit, am văzut însă și cum Guvernul dvs. s-a lansat împotriva cetățenilor care protestau pașnic. Românii sunt mândri să fie cetățeni români, dar sunt și europeni pasionați. Asta pentru că Uniunea Europeană înseamnă protecție și garanția valorilor. Prin urmare, aici spun foarte clar că nimeni nu-i va lăsa de izbeliște. Și trec la întrebarea mea, pentru că am văzut cum mii de deținuți au fost eliberați în ultimele luni. Și în repetate rânduri ați spus că aceste măsuri reprezintă rezultatul faptului că centrele de detenție sunt supraaglomerate. Prima mea întrebare este, ce părere aveți, considerați că închisorile supraglomerate n-ar trebui să însemne să se creeze noi facilități sau să fie îmbunătățite condițiile, în loc să fie eliberate aceste persoane?”, a spus europarlamentarul Roberta Metsola, în timp ce de față se aflau Tudorel Toader și Carmen Dan.
Tudorel Toader și Carmen Dan au fost audiați în Parlamentul European
Lui Tudorel Toader i s-au cerut asigurări că violențele din 10 august 2018 nu se vor mai repeta, apoi eurodeputatul Helga Stevens a declarat că „situaţia din România ne îngrijorează cel mai mult în prezent. Vă cerem să nu luaţi nicio măsură care ar legaliza de fapt corupţia.”
Rând pe rând, Tudorel Toader și Carmen Dan au luat cuvântul în comisia pentru libertăți civile din Parlamentul European. „Uniunea se confruntă în prezent cu diferite provocări, precum retragerea Marii Britanii. Calea pe care dorim să o propunem este calea către mai mult unitate și coeziune. (…) Principalele repere pe care le avem în vedere, securizarea frontierelor. Am asistat la un atac la o piață de Crăciun în Strasbourg. Așteptăm cu interes continuarea cooperării. Acest subiect va fi și pe agenda JAI de la București. (…) Prevenirea radicalizării reprezintă de asemenea o prioritate. Cetățenii prin interacțiunile firești din mediul social pot observa semne exteriorare de radicalizare pe care le pot semnala autorităților”, a declarat, printre altele, ministrul de Interne.
„Urmează o perioadă cu provocări. Împreună sunt convins că ne vom atinge obiectivele pe care ni le-am propus. Dorim o președinție eficientă, bazată pe strânsă colaborare, orientată spre rezultate. (…) Nu ne vom abate de la principiile directoare, respect față de drepturile și libertărțile fundamentale, față de statul de drept, continuă consolidarea încrederii reciproce între sistemele de justiție din statele membre”, a declarat și ministrul Justiției.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Ce au fost întrebați Tudorel Toader și Carmen Dan în Parlamentul European
Cei doi miniștri au fost luați la întrebări de reprezentanții grupurilor parlamentare la audierea din comisia pentru libertăți civile din Parlamentul European.
Grupul PPE: „Considerați că închisorile supraglomerate n-ar trebui să însemne să se creeze noi facilități sau să fie îmbunătățite condițiile, în loc să fie eliberate aceste persoane? În fața acestei comisii vă asumați că vă veți abține să mai aduceți modificări justiției fără să țineți cont de recomandările Comisiei de la Veneția? De ce recomandări ați ținut cont în așa fel încât să vă asigurați că evenimentele din august nu se vor repeta?”
Grupul ECR: „Am studiat îndeaproape ce s-a întâmplat, inclusiv rezoluția de anul trecut și să cerem să nu luați nicio măsură care ar legaliza de fapt corupția. Am văzut cum s-a întâmplat asta până acum. Raportul MCV a fost mai critic din toate timpurile. Dorim să aflăm cum răspundeți la aceste critici, la acest raport MCV.”
Grupul ALDE: „Aș dori să-mi exprim și eu îngrijorarea cu privire la starea statului de drept în România! Cred că este esențial ca politicile dvs. interne să fie concurente cu ambițiile europene. Ne îngrijorează cu planificarea anulărilor condamnărilor penale. Ne-ar interesa ce are de gând Guvernul, are de gând să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția?”